Oudste inwoner van Zwartewaterland overleden

GENEMUIDEN – Mevrouw Albertje Kuut-Van Dalfzen is overleden. Zij was de oudste inwoner van Zwartewaterland. Over twee maanden zou ze 104 jaar zijn geworden. Mevrouw Kuut-Van Dalfzen woonde de laatste periode van haar leven in De Meente.

Albertje werd op 18 juli 1918 geboren in Genemuiden, de stad die ze nooit zou verlaten. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog trouwde ze met Simon Kuut. “Mijn vader kwam van het eiland Wieringen. Toen hij aan de Zuiderzeewerken werkte lag hij met zijn sleepboot in Genemuiden. Bij de pont is de liefde overgeslagen. Volgens mijn vader was mijn moeder de mooiste”, vertelt de oudste dochter die in Hasselt woont. Het echtpaar woonde aan de Klaas Benninkstraat en verhuisde later naar de Roerdomp. Daar overleed Simon op 76-jarige leeftijd, zodat Albertje nog meer dan 25 jaar weduwe was. Het echtpaar kreeg negen kinderen, die over heel Nederland uitwaaierden. Albertje woonde de laatste zeventien jaar van haar leven in De Meente. De familie is dankbaar voor de goede zorg die ze daar ontving en voor de hulp van mantelzorgers. 

Omdat Simon vanwege zijn werk de hele week van huis was, kwam de opvoeding van de kinderen op Albertje aan. Volgens haar oudste dochter was ze een ‘hele sterke vrouw’. “Moe worden was er niet bij en ze was altijd bezig. Zomaar zitten kon niet. Dan pakte ze de breinaalden, zodat ze in ieder geval bezig was.”

Ook was ze actief in het maatschappelijke leven. Ze was onder meer vrijwilligster in De Meente en vijftig jaar lid van zangvereniging Excelsior. “Zingen speelde een grote rol in onze familie. Zelfs op zeer hoge leeftijd zong ze nog moeiteloos de tweede stem. Samen zingen, bijvoorbeeld uit de boeken van Johannes de Heer, zorgde voor veel verbinding.” Albertje Kuut-Van Dalfzen bleef tot op hoge leeftijd goed gezond. Zelf schreef ze dat toe aan het dagelijks gebruik van levertraan, zo vertrouwde ze burgemeester Bilder toe toen die op haar 100e verjaardag op bezoek kwam. Ze leerde op haar 65e nog zwemmen en trok tot op haar 85e baantjes in zwembad Bestevaer.

Na het overlijden van mevrouw Kuut-Van Dalfzen is mevrouw Esser-Van Dalfsen uit Zwartsluis de oudste inwoner van Zwartewaterland. Zij vierde in maart haar 103e verjaardag.