Jeugd drinkt veel, maar komt goed uit corona

ZWARTEWATERLAND – Jongeren uit Zwartewaterland komen vergeleken bij de rest van de regio goed uit de coronapandemie. Dat blijkt uit de gezondheidsmonitor van GGD IJsselland. Deze monitor toont wel aan dat de jeugd van Zwartewaterland nog steeds veel meer drinkt dan de gemiddelde jongere.

80 Procent van de Zwartewaterlandse jongeren voelt zich gelukkig. Dat percentage is vergeleken bij twee jaar terug met 6 procent gedaald, maar ligt boven het regiogemiddelde. In IJsselland voelt 77 procent van de jeugd zich gelukkig, een daling van 8 procent vergeleken bij 2019.

16 Procent van de jongeren in onze gemeente heeft nog last van de coronaperiode. In de regio is dat 19 procent. Ook hadden Zwartewaterlanders (15 procent) minder hulp nodig dan andere jongeren (20 procent) en zijn ze minder vaak eenzaam (8 tegenover 13 procent).

Opvallend is dat 33 procent van de jeugd zich regelmatig gestrest voelt. Toch is ook dit beeld gunstiger dan elders in de regio (40 procent), net zoals het algehele vertrouwen in de toekomst (63 en 54 procent). Minder gunstig zijn de alcoholcijfers van GGD IJsselland. Tot groep 4 van het voortgezet onderwijs heeft 41 procent van de Zwartewaterlanders wel eens een glas gedronken. Elders in de regio is dat 31 procent. Vooral de jongens maken het verschil. In Zwartewaterland heeft de helft van hen wel eens alcohol gedronken. Ook drinken Zwartewaterlanders vaker heel veel alcohol.

De Zwartewaterlandse jeugd sport gemiddeld ook iets minder dan de leeftijdsgenoten, al zijn ze dan wel weer vaker lid van een sportclub. In Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis ligt dat percentage op 78 procent.