Weer bedevaart op de Heilige Stede

HASSELT - Op zondag 19 juni a.s. wordt traditiegetrouw op de Heilige Stede in Hasselt de bedevaart van het Heilig Sacrament gehouden. Thema is ‘Allen aten tot ze verzadigd waren’. 

Sinds een aantal jaren profileert Hasselt zich als bedevaartstad. Om te ervaren wat een bedevaart in houdt, worden belangstellenden uitgenodigd de viering bij te wonen. Thema van deze bedevaart is een uitspraak van de evangelist Mattheüs bij de wonderbare broodvermenigvuldiging. 

Sinds 1987 wordt op de Heilige Stede jaarlijks op de tweede zondag na Pinksteren weer een bedevaart gehouden. Een oude traditie van zeker achthonderd jaar oud. Destijds kwam men van heinde en verre te voet, met de koets of per boot. Met deze bedevaart kon men een zogenaamde aflaat verdienen. Tegenwoordig komen naast de vele bedevaartgangers per auto, nog steeds kleine groepen op de fiets of lopend uit Zwolle en Kampen. Het is nu een oecumenisch feest met oude waarden en kenmerken van het rijke roomse leven. Dit jaar wordt op 19 juni om 15.00 uur een Heilige Mis opgedragen in de kapel in de tuin van de kerk van de Heilige Stephanus, waarbij pastoor Ton Huitink samen met leden van het pastorale team van de Thomas a Kempis parochie voor zal gaan. 

De viering wordt ondersteund door het koor onder leiding van dirigente Hanny Becker, versterkt door leden van overige koren uit de parochie. Het plaatselijke seniorenorkest FAIR geeft muzikale ondersteuning aan het koor. Aansluitend aan de mis wordt het Allerheiligste in processie rondgedragen onder het zingen van oude processieliederen.