BGZ vraagt aandacht voor zwaar vrachtverkeer op de pont.
BGZ vraagt aandacht voor zwaar vrachtverkeer op de pont. Foto: Archief stadskoerier

BGZ wil vrachtverkeer van de pont

GENEMUIDEN – Buitengewoon Zwartewaterland (BGZ) wil voorkomen dat zwaar vrachtverkeer via de pont Genemuiden binnenkomt. Volgens de partij zorgen onduidelijke borden dat dit zware transport regelmatig de pont neemt en moet het college maatregelen nemen.

Borden bij de pont wijzen verkeer op de maximale tonnage van 20Mt. Maar op borden langs de provinciale weg staat dat vrachtverkeer met een tonnage van 30Mt de overtocht kan maken. "Geen van de borden geeft een maximale lengte aan, waardoor ook vrachtwagens met trailers met regelmaat voor de pont staan”, stelt BGZ in een brief aan het college van B en W. Daarin vermoedt de partij dat veel zwaar beladen vrachtwagens de pont nemen omdat de navigatie de overtocht als snelste route naar het industrieterrein van Genemuiden ziet. BGZ heeft ondertussen navraag gedaan bij de pontbaas. Die stelt volgens de partij dat de pont de genoemde zware voertuigen wel kan vervoeren, maar dat dit leidt tot minder veilige situaties voor andere gebruiken. 

Ook zorgt het vrachtverkeer voor schade aan de weg in en om het centrum van Genemuiden, vermoedt BGZ. De partij vraagt het college om ‘haar invloed aan te wenden om een wenselijke situatie te realiseren'. BGZ wil dat het college op korte termijn in gesprek gaat met de pontbaas en de provincie om afspraken te maken over de lengte en tonnages van vrachtverkeer. Ook moeten de informatieborden op elkaar afgestemd worden.