Groep van de Veluwe ontdekt de Bovenstem

GENEMUIDEN – Een groep van 35 inwoners van Ermelo was vorige week een dagje uit in Genemuiden. Ze bezochten het Tapijtmuseum en ontdekten de geheimen van de Bovenstem.

De Veluwenaren kwamen via een flyer van ’t Olde Staduus in Genemuiden terecht. Klasien Hoekman legde het lijntje naar Arend Booi, die al bijna vijftig jaar toortsdrager is van de Bovenstem. ’s Ochtends kregen de dames en heren een rondleiding door het Tapijtmuseum. Vanaf de lunch voegde burgemeester Bilder zich bij het gezelschap. Zijn roots liggen immers ook in Ermelo. Na een presentatie door de burgemeester op het Olde Staduus gaf Arend Booi in de Grote Kerk uitleg over de Bovenstem, het orgel, de opgravingen en de preekstoelzandloper. Hierna stuurde hij vanaf de orgelbank het oefenen van de Bovenstem aan. Booi koos daarvoor vier bekende psalmen uit en kreeg ondersteuning van enkele tenoren van Stereo. 

Ter compensatie van het ontbreken van massale samenzang werden na elke psalm bandopnamen gedraaid. Zo kregen de gasten toch een klankbeeld van de Bovenstem die op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland staat.