Generaal en politicus Duymaer van Twist.
Generaal en politicus Duymaer van Twist. Foto: Nationaal Archief

'Trombone' populair in Genemuiden en Zwartsluis

ZWARTSLUIS – Lodewijk Duymaer van Twist is record Tweede Kamerlid. Hij zit van 1901 tot 1946 in het parlement en onderhoudt in die tijd een sterke band met Genemuiden en Zwartsluis. Niet voor niets draagt in die laatste plaats de schippersschool de naam van Duymaer van Twist.

Lodewijk Duymaer van Twist is in het dagelijks leven militair, generaal zelfs, en komt in het toenmalige districtenstelsel via het district Steenwijk in de Tweede Kamer. Dat dankt hij aan zijn conservatieve denkbeelden die hem populair maken in deze regio. Van socialisten moet hij niets hebben en Duymaer van Twist zet zich graag in voor het christelijke gedachtengoed.

Ook komt hij op voor de belangen van schippers. “Het verdrukte deel van ons volk”, zegt hij daarover bij de opening van 'zijn' school in Zwartsluis. Bij die plechtigheid in 1927 toont Duymaer van Twist zich trots op de vernoeming. “Moge het zaad hier in het lenteleven van het leven uitgestrooid in de jeugdige harten enorm rijke vruchten opleveren voor de tijd, maar vooral voor de eeuwigheid”, klinkt het op gedragen toon. Duymaer van Twist is enthousiast over de structuur van de school. Dat is niet zoals vaak een internaat, maar een school waar de kinderen onderdeel uitmaken van het gewone gezinsleven.

Ook in Genemuiden is ‘de trombone van Steenwijk’ of ‘Duympie’, zoals zijn bijnamen luiden, een graag geziene gast. Hij is bijvoorbeeld aanwezig bij de installatie van burgemeester Zeeuw in 1928. De generaal is blij dat hij ‘de oude banden’ met Genemuiden weer kan aantrekken en verheugt zich op nieuwe kennismakingen. Hij is ervan overtuigd dat zijn vriend Zeeuw een goede burgemeester voor Genemuiden zal zijn. Zes jaar eerder is Duymaer van Twist onder minder gunstige omstandigheden in Genemuiden. Hij is aanwezig bij de begrafenis van vier slachtoffers van de veerramp. Daarbij ‘schetst hij de schok die de tijding in de Tweede Kamer’ veroorzaakte.

Ook in 1930 komt de generaal nog een keer op voor de belangen van Genemuiden. De plannen voor het dempen van de Zuiderzee zijn dan al lang rond. Duymaer van Twist vermoedt dat dit Genemuiden geen windeieren zal leggen. Toch wijst hij de minister bij de behandeling van de Zuiderzeewet op de belangen van de biezensnijders in Genemuiden.

Schippersschool Duymaer van Twist sloot overigens in 1958 de schooldeuren.

Erik Driessen duikt wekelijks voor De Stadskoerier in de online krantenarchieven.