Afbeelding
Foto: Leo Polhuys

Wielrenners en dartfans op de Camper Parking

(door Leo Polhuys)

HASSELT - Het toeristenseizoen is weer op gang gekomen. Campings, jachthavens en camperplekken in de regio worden druk bevolkt door tijdelijke gasten. Vakantiegangers en dagjesmensen vermaken zich hier prima.

De familie Van Gijsel uit het Zeeuws-Vlaamse Axel is fervent wielerliefhebber. "We komen speciaal naar deze regio om mee te doen aan een paar wielerwedstrijden. Het is niet onze eerste keer hier. We zijn al eerder op deze camperplek geweest, dat was in verband met de Wielerronde van Noordwest Overijssel’’, zegt vader Sergio. Hij is neergestreken op de Camper Parking Hasselt. Tegen de camper staan een paar fietsen geparkeerd die hij klaarmaakt voor de volgende tocht. Zo worden alle banden op spanning gecontroleerd en zo nodig volgepompt. 

"Onze dochter Dewy gaat zo naar Genemuiden, waar ze gaat toeren met een ploeggenootje’’, zegt Sergio, terwijl hij de laatste hand legt aan de inspectie van de fietsen. Als wordt gevraagd of hij op de foto wil, roept hij zijn dochter Dewy. Zij poseert graag in volle wieleruitrusting. Sergio vindt de camperplek bij Hasselt een prima locatie. ‘’Je hebt hier ruime plaatsen en het is rustig. Bovendien loop je in een paar minuten naar het centrum, dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.’’ Terwijl Sergio zijn verhaal vertelt, melden zich regelmatig nieuwe campers, die langzaam het terrein oprijden om een plekje te zoeken. Diverse voertuigen hebben een Duitse of Belgische kentekenplaat. Alex en Roos zijn Vlamingen uit de provincie Antwerpen. ‘’We zijn grote fans van de dartssport en komen hier speciaal voor het Dutch Masters Darts toernooi in de IJsselhallen in Zwolle’’, vertelt Alex, terwijl Roos op de achtergrond meeluistert. ‘’We gaan zo eerst Hasselt verkennen en daarna met de bus naar Zwolle. We zijn hier voor het eerst, maar het valt ons op dat je hier mooie plekken hebt voor de camper. Een leuke plek, zo vlak bij de stad."

De Duitse familie Buschjost voelt zich ook prima thuis in Hasselt. ‘'Mooie ruime plekken en zo lekker dicht bij de stad,'' zegt de vrouwelijke helft van het echtpaar, die de kost verdient als lerares. ‘'Ik ben geboren in Bremen, een Hanzestad, net als Hasselt. Ik vind het interessant om een aantal Hanzesteden te bekijken. Daarom zijn we ook hier. We hadden met Hemelvaart vrij en de vrijdag tussen Hemelvaart en het weekeinde is een brugdag. We konden dus mooi vier dagen weg." De heer Buschjost roemt de Nederlandse fietspaden. ‘'Je kan hier fantastisch fietsen. De Nederlandse fietsinfrastructuur is onovertroffen. Dat heb je bij ons helemaal niet. We zijn ook in Zwolle geweest en daar heb je ook van die goede fietspaden.'' De familie gaat na het weekeinde via onder meer Winterswijk weer terug naar huis en doet onderweg nog Münster aan, waar een zoon woont.