Op vakantie of een wasmachine?

(door Leo Polhuijs)

HASSELT - Eind mei kijken mensen in loondienst of met een uitkering altijd met meer dan normale belangstelling naar hun salarisstrookje of bankafschrift. Stadskoerier Extra vroeg een aantal willekeurig gekozen inwoners van Hasselt wat zij met hun vakantiegeld doen. 

Jaap Brouwer is al een tijdje gepensioneerd en heeft een AOW uitkering. ‘’Ik krijg dus ook vakantiegeld. Een mooi beetje extra. Dat is altijd welkom, hoewel we niets te kort komen en alles kunnen doen wat we willen." Jaap gebruikt het geld niet voor de alsmaar stijgende energielasten. ‘’Ik betaal zo’n honderd euro per maand en het tarief staat nog een tijdje vast, dus dat valt allemaal wel mee’’. De Hasselter wijst naar zijn auto. ‘’Heb ik nog niet zo lang geleden gekocht. Dat kan er dus ook nog vanaf. Ik werkte vroeger in de bouw in Genemuiden, waar ik vakantiebonnen kreeg. Het bedrag dat werd uitgekeerd, kon soms flink oplopen, maar tegenwoordig bestaat dit bonnensysteem niet meer. Ik denk dat een reden is waarom de bouw niet meer zo trekt. Ik denk dat het vakantiegeld voor veel mensen heel erg welkom is." 

Een Hasseltse die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, is maar al te blij te zijn met haar extra geld. ‘’ Ik heb op mijn achttiende een auto ongeluk gehad en daar letsel aan overgehouden. Sindsdien heb ik een Wajong uitkering en krijg ik jaarlijks vakantiegeld. Ik heb het vakantiegeld op de spaarrekening gezet. Je weet maar nooit of de wasmachine kapot gaat. Wij gaan nooit op vakantie en moeten echt een beetje op de centen passen, maar als we een beetje zuinig zijn, komen we wel uit met ons geld."

Boudewijn is blij met zijn centjes en gaat het vakantiegeld echt aan vakantie besteden. ‘'Het duurt nog even, maar ik ga naar Kroatië. Lekker met een bootje varen. Ik vind het een goede zaak, dat vakantiegeld.'' Alie Haantjes houdt haar vakantiegeld achter de hand voor tegenvallers. ‘'Voor onverwachte uitgaven of extra dingen is vakantiegeld altijd handig. Ik ga niet op vakantie, omdat ik al een aantal jaren alleenstaand ben‘'. Is vakantiegeld geen achterhaald idee? Moeten mensen niet zelf voor hun vakantiegeld zorgen, in plaats van zich door een werkgever te laten verwennen? Haantjes vindt van niet: ‘'Vakantiegeld is toch wel handig. Mijn man en ik hadden een supermarkt in Hasselt. Als zelfstandigen kregen we geen vakantiegeld, maar toen de supermarkt moest stoppen, kon mijn man bode worden bij de gemeente. Toen veranderde de situatie. Wij hebben geen moment spijt gehad van zijn keus.''