Sijmon Last vindt verloren gewaand sieraad.
Sijmon Last vindt verloren gewaand sieraad. Foto: Genemuiden Actueel

Dierbare armband na tien jaar terug gevonden met metaaldetector

(door Robert Jansema)

ZWARTSLUIS - Sijmon Last uit Genemuiden heeft achter de Julianastraat in Zwartsluis een zilveren ketting gevonden met zijn metaaldetector. Die vondst was voor hem al erg bijzonder, maar toen hij de rechtmatige eigenaresse na tien jaar weer blij kon maken was het feest compleet.

Nietsvermoedend trok de hobbyist vanuit woonplaats Genemuiden naar Zwartsluis. Achter De Kragge ging hij aan de slag. Eerst vond hij alleen wat muntgeld, maar iets verderop had hij meer succes. “Daar begon de detector te piepen waarna je gaat graven. Tien centimeter onder de grond vond ik de armband. Echt gaaf”, vertelt Sijmon. Via Facebook ging hij op zoek naar de eigenaar van de armband. Na nog geen halve dag was het raak. “De vrouw die reageerde kon vier hangertjes benoemen die aan de armband zaten. Dan ben je er wel zeker van dat ze de rechtmatige eigenaresse is." Dat is Manon Mulder. Nietsvermoedend zat ze op Facebook toen in een ‘weggeefhoek' plots het bericht van Sijmon voorbij kwam. "Mijn mond viel open van verbazing. Ik had de armband allang afgeschreven”, vertelt Mulder die al jarenlang in Groningen woont, maar vroeger bij het Grote Gat haar hond vaak uitliet. "Destijds ben ik de armband verloren. Ik had niet verwacht dat ik hem ooit nog eens zou terugkrijgen."

"De ketting is mij erg dierbaar. Er zitten hangertjes aan die herinneren aan overledenen die mij na aan het hart liggen. Super dat Sijmon de ketting heeft gevonden én mij via Facebook heeft kunnen vinden."