Meer geld onderhoud kunstwerken

ZWARTEWATERLAND – Tien procent van de civiele kunstwerken in Zwartewaterland verkeert in ‘matige staat’. Dat blijkt uit een onderzoek van een ingenieursbureau in opdracht van de gemeente. Gevaar voor de veiligheid is er niet.

Civiele kunstwerken zijn onder meer vaste bruggen, beweegbare bruggen, steigers, sluizen, remmingwerken en onderdoorgangen. Daarvan liggen er 101 in de gemeente. Ook heeft Zwartewaterland welgeteld één tunnel, namelijk in de buurt van het complex van Sportclub Genemuiden. De gemeente heeft voor de kunstwerken een nieuw beheerplan opgesteld. Verreweg het grootste deel van de kunstwerken is in ‘redelijk tot uitstekende staat’, concludeert het ingenieursbureau in het gedane onderzoek.

Voor de overige tien objecten gaat de gemeente de komende jaren meer budget voor onderhoud vrijmaken. Volgens het bureau moet het budget met tienduizend euro omhoog naar anderhalve ton. Een beperkt deel van de kunstwerken moet de komende twee jaar worden vernieuwd. Dit gaat dan om houten constructies.

NL-Alert een maandag later

ZWARTEWATERLAND - Het NL-Alert testbericht komt deze maand een maandag later. Dit omdat het komende maandag Tweede Pinksterdag is. De overheid zendt normaal gesproken elke eerste maandag van juni en december zo'n testbericht.