Lezing over Zwartewatersklooster in Veldschuur

ROUVEEN - De Stichting Erfgoed Zwartewatersklooster heeft voor donderdag 9 juni 20.00 uur in de Veldschuur opnieuw een lezing gepland over het ontstaan en de historie van het Zwartewatersklooster. Dit vanwege de grote publieke belangstelling. Prof. dr. Mees te Velde uit Hasselt verzorgt deze lezing met als titel: Ridders en nonnen in het veen - het verhaal van erfgoed Zwartewatersklooster.

Mees te Velde gaat in zijn lezing terug naar 27 juli 1227: bij Ane (tussen Gramsbergen en Coevorden ) vond een veldslag plaats tussen een groot bisschoppelijk leger en en Drents leger van ridders en boeren. De bisschop en meer dan 400 van zijn ridders en soldaten kwamen om het leven. Het verhaal gaat al jaren rond: in Zwartewatersklooster schijnen 145 van deze ridders begraven te liggen.

Ook belicht hij het leven in het Benedictijns klooster Mons Sanctae Mariae dat in Zwartewatersklooster stond in de periode 1233 tot 1580. Hier leefden zo’n 20 kloosterzusters uit de Overstichtse adel en aanzienlijke families.

Het verhaal gaat al jaren rond: in Zwartewatersklooster schijnen 145 ridders begraven te liggen

Aanmelden voor deze lezing kan via 06-19778681, de link Ridders en nonnen in het veen – het verhaal van erfgoed Zwartewatersklooster (op de website veldschuur.net) of via e-mail zwartewatersklooster@ziggo.nl. De kosten voor het bijwonen van de lezing zijn 6 euro per persoon, inclusief koffie/thee.