Rijinstructeur voorspelt 'gigantische opstopping'

(vervolg van de voorpagina)

"Terwijl die tweede rotonde al een aardige ontlasting zou zijn", merkt De Bree op. "En anders zou je nog het inkomende verkeer vanaf Hasselt via de Blokmat kunnen afwikkelen door daar een weg naartoe aan te leggen. Je hoeft dan alleen het uitkomende verkeer via de bypass te laten rijden."

Maar de bypass is bedoeld voor al het verkeer, legt de woordvoerder van de gemeente uit. "De enige uitzondering is het zwaar transport dat via RDW bij ons wordt aangevraagd."

Dat het overige verkeer via de bypass moet, ziet De Bree niet goedkomen. "De bocht aan de kant van de Randweg is al een probleem. Als een vrachtwagen de Randweg op moet draaien, dan komt die op de andere weghelft terecht. Dus al het tegemoetkomend verkeer wordt stilgezet als een vrachtwagen die bocht moet maken."

In eerste instantie zou de weg 5,5 meter breed worden, blijkens een tekening die vorige week openbaar gemaakt werd. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat die niet klopt. "Dat wordt 7,70 meter. We krijgen een nieuwe tekening."
Er zitten ook nog eens twee bochten in de bypass. "Dus je hebt hier verschillende bottlenecks achter elkaar. Ik probeer te bedenken of ik dat ooit eerder heb gezien, maar ik geloof het niet."

De inschatting van De Bree is dat er op de bypass minstens twee keer per dag blikschade gaat ontstaan, zolang de omleiding van kracht is. "Het is geen standaard situatie, dus mensen kunnen er slecht mee overweg. En vergis je ook niet in de vaardigheid van niet-westers opgeleide 'piloten'."

De gemeente besteedde het bedenken van de bypass uit aan een bureau, zoals hiernaast te lezen is. De bypass wordt aangelegd zodat het vrachtverkeer langs de werkzaamheden door kan rijden. "Het is prachtig dat ze in oplossingen denken, maar ik ben bang dat het hier weleens mis kan gaan", zegt De Bree. "Stel dat de bocht naar de Randweg wordt afgesneden, en je hebt een trailer die hier de prut inzakt. Dan staat ook alles vast. En je hebt geen andere route om hier te komen."

Het tijdstip van de werkzaamheden is net voor de bouwvak, het verkeer draait dan nog op volle toeren. "Dat wordt een gigantische opstopping."