Waterschap bespaart door vertraging en schaarste

REGIO - De vertraging van werkzaamheden, toenemende schaarste aan grondstoffen en personeel en hoger uitgevallen belastingopbrengsten hebben één ding gemeen. Ze zorgden ervoor dat het waterschap vorig jaar 8,7 miljoen euro minder dan begroot uitgaf. 

Niet dat alle werkzaamheden vertraging opliepen. “We hebben in 2021 behoorlijk wat van de voorgenomen maatregelen kunnen uitvoeren, waarbij veel werk is verzet voor veilige dijken en voor schoon en voldoende water voor landbouw, natuur en stedelijk gebied”, zegt bestuurder en portefeuillehouder Financiën Herman Odink. 

Zo ging veel werk in Zwartewaterland wel door. “Bijvoorbeeld diverse renovaties en nieuwbouw van gemalen en stuwen, zoals gemaal Cellemuiden tussen Genemuiden en Hasselt. We werken hierbij met oog voor duurzaamheid, zoals het gebruik van circulair beton of hergebruik van damwanden. Binnen het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma hebben we het ontwerp van de dijkversterking Stadsdijken Zwolle en het voorontwerp van Stenendijk Hasselt afgerond. Ook zijn we gestart met de restauratiewerkzaamheden van deze monumentale Stenendijk. Tot slot zijn de windturbines van Nieuwleusen Synergie volop in bedrijf. Als waterschap participeren wij daarin om ons doel elektriciteitsneutraal in 2025 te halen. Projecten waarbij we vertraging opliepen, proberen we de komende jaren in te halen.” 

Momenteel loopt het waterschap tegen extreme prijsstijgingen en toenemende schaarste van mensen en middelen aan. “Dat zal gevolgen hebben voor de werkzaamheden en de uitgaven volgend jaar. Dus ook voor de begroting 2023. Ook over die begroting wordt door het waterschapsbestuur gesproken in de vergadering op dinsdag 28 juni. Want ondanks de lagere uitgaven van vorig jaar, voorzien we forse stijgingen voor volgend jaar. Denk hierbij aan de prijzen voor brandstof, energie en personeel”, aldus het waterschap. 

Odink: “Bij WDODelta hebben we de afspraak de zogeheten egalisatiereserves in te zetten als spaarpot om stijgingen van de waterschapsbelasting te beperken. Een afspraak die in de onzekere tijd van de oorlog in Oekraïne extra van belang is. Eerlijkheidshalve laat de doorkijk naar de begroting 2023 laat al forse stijgingen in de tarieven zien. In november van dit jaar worden die vastgesteld. Het is dan aan het algemeen bestuur om te bepalen in welke mate én in welk tempo de reserves worden ingezet. Dit zal een afweging zijn voor de tarieven.” 

Collecte voor Maag
Lever Darm Stichting in Hasselt

HASSELT - Zo'n 50 collectanten staan klaar om volgende week te collecteren voor de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). De landelijke collecteweek gaat van start op maandag 20 juni.

"Ook u kunt een collectant aan de deur verwachten. Geen geld in huis? Geen probleem: er kan ook via de QR-code gegeven worden. Met de opbrengst van de collecte financiert de MLDS wetenschappelijk onderzoek en voorlichting."