Kleine kier voor woningbouwplannen aan Sasweg

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Nieuwbouwplannen aan de Sasweg werden al in 2019 afgewezen. Reden: ‘praktische bezwaren tegen het ontwikkelen van de bedrijfspanden aan de Sasweg/Buitenhaven naar woningen’. Toch is er nu een kleine kier.

Het college informeerde de gemeenteraad daar onlangs over. “Wanneer besloten wordt om het gebied tussen het Zwartewater en de Sasweg volledig te ontwikkelingen als woongebied, zullen nieuwe woonfuncties worden toegevoegd. Planologisch is dit niet verenigbaar met de milieuruimte die aan de bedrijven wordt geboden.”
Toch zegt het college dat er wel een nieuw verzoek kan worden ingediend. “Het staat initiatiefnemers vrij om een nieuw principeverzoek in te dienen, wanneer zij kunnen motiveren dat de omstandigheden gewijzigd zijn ten opzichte van enkele jaren geleden. Bijvoorbeeld wanneer initiatiefnemers aan kunnen tonen dat ondernemers van de omliggende bedrijven akkoord zijn met het afschalen van de milieucategorie en daarmee het beperken van hun ontwikkelruimte.”

De Omgevingsweg, waarvan de inwerkingtreding al een paar keer uitgesteld is, zou misschien ook kunnen helpen bij de plannen, schrijft het college. Dat ziet overigens zelf ook wel een kleine, maar lastige opening. "Onderzocht kan worden of gebruik gemaakt kan worden van inwaartse zonering. De milieucategorie van het direct naastgelegen deel van het bedrijventerrein wordt dan afgeschaald. De bestaande bedrijfsactiviteiten die in een hogere categorie worden uitgevoerd, zullen worden vastgelegd en kunnen nog plaatsvinden. Wel moet gemotiveerd worden dat sprake is van een goed woon- en leefklimaat in het woongebied.”

De gemeente gaat de locatie in ieder geval niet zelf ontwikkelen, is de mededeling. "Het al dan niet opnieuw indienen van een principeverzoek voor de transformatie van deze locatie laten wij aan de markt over.”