Na drie jaar wordt er weer volop gewandeld in Genemuiden.
Na drie jaar wordt er weer volop gewandeld in Genemuiden. Foto: Robert Jansema

Ruim negenhonderd deelnemers bij Wandelvierdaagse Genemuiden

(door Robert Jansema) 

GENEMUIDEN- Na twee jaar van afwezigheid is in Genemuiden de Avond4daagse weer van start gegaan. Meer dan 900 deelnemers schreven zich in. Een groot gedeelte is afkomstig van de lokale basisscholen, die herkenbaar aan hun shirts door Genemuiden stappen.

OBS De Vogelaar doet dit jaar niet mee. Zij hadden deze week schoolreisjes op de planning staan. Daarentegen deed CNS De Driester voor het eerst mee, De jeugd van de Kamperzeedijk wandelt normaliter namelijk mee in IJsselmuiden.
Volgens de organisatie ligt het aantal deelnemers met 900 zo rond het gemiddelde, al waren er in het verleden uitschieters naar 1400 wandelaars. Van maandag tot en met donderdag kunnen de 900 deelnemers iedere avond 5, 10 of 15 kilometer door de omgeving trekken.
Vooral de 5 kilometer is bij de basisschooljeugd erg in trek. Voor de langste afstand hebben zich dit jaar 24 sportievelingen ingeschreven. De vierdaagse is niet alleen een opgave voor de deelnemers, ook de vrijwilligers hebben al weken aan voorbereidingen achter zich liggen. Groepjes dames worden ingedeeld bij inschrijftafels, pensionado’s scheuren op hun elektrische fiets door Genemuiden om overal het verkeer te regelen en ook bij de stempelposten is er genoeg werk te verrichten. Zo moet er iedere avond 120 liter ranja worden gemaakt om deze vervolgens per aanhangwagen naar het rustpunt te brengen.

Ook de Genemuider ondernemers verlenen graag hun medewerking. Zo zorgen Boni, garage Naberman, Vanda Carpets en de Albert Heijn er samen voor dat de deelnemers onderweg wat lekkers krijgen voorgeschoteld. Het weer doet de rest. Want tot nu toe hebben de wandelaars zeker geen klagen over de temperaturen. Ze zijn de hitte die komend weekend voorspeld is, nog net voor. 

Traditiegetrouw is donderdagavond het defilé. Na in totaal 20, 40 of 60 kilometer te hebben gewandeld, wacht vervolgens een verdiende medaille op de wandelaars die de vierdaagse hebben volbracht.