College heeft moeite met de leefgeld-
regeling Oekraïense vluchtelingen

(vervolg van de voorpagina)

En daar zit de moeite van het college, blijkt uit het besluit. "De benadering van het geven een hoofdelijke vergoeding kan grote ongelijkheid veroorzaken jegens diegene die inkomensondersteuning krijgen op basis van huishoudenskenmerken”, aldus het college.

In een reactie legt het college uit dat de prioriteit ligt bij de zorg dat niemand in de gemeente iets tekort komt. "Waar dat nodig is, helpen we daarom de ontheemden. Dat doen we door het aanbieden van opvangplekken en de begeleiding van de ontheemden. Met veel hulp van vrijwilligers, de gemeenschap en de kerken." Om deze zorg goed uit te kunnen voeren heeft het college van de gemeenteraad een eenmalig werkbudget van 200.000 euro gekregen. "Vanzelfsprekend voeren wij de leefgeldregeling royaal uit", laat het college weten. Maar helemaal eerlijk vinden de collegeleden het nog niet. Want iemand die een uitkering ontvangt, moet daarbij ook rekening houden met het inkomen van anderen die in hetzelfde huis wonen.

Het geld dat de gemeente krijgt van het Rijk voor de opvang van Oekraïners bestaat uit allerlei componenten, legt wethouder Maarten Slingerland uit. "Een daarvan is de leefgeldregeling. Die is daarin voldoende meegenomen, zodat 'ie wel volledig gecompenseerd is door het Rijk." De gemeente is verantwoordelijk voor de uitbetaling ervan.