Gemeente: geen energie-opwek aan rand Koekoekspolder

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – Het college is het niet eens met opmerkingen in een rapport dat de gemeente Kampen heeft laten opstellen. Daarin staat opgetekend dat voor Zwartewaterland de oostelijke randzone van de Koekoekspolder een potentieel zoekgebied is voor zowel zonne- als windenergie.

In opdracht van de gemeente Kampen is in nauwe samenwerking met de gemeenten Zwolle en Zwartewaterland, provincie en waterschap door Infram onderzoek gedaan naar maatregelen die genomen kunnen worden om bodemdaling en veenverbranding in de randzone van de Koekoek en daarmee ook voor de hele polder Mastenbroek tegen te gaan. 

“Dit is een verkennend onderzoek naar de effectiviteit van mogelijke maatregelen. De uitkomsten van het onderzoek geven inzicht en zijn de basis voor de uiteindelijke besluitvorming”, legt het Kamper college uit, na vragen van SGP-raadslid Sijmen Nentjes.

In het onderzoek blijkt dat de gemeente Kampen inzet op zonnevelden in haar deel van de randzone van de Koekoekspolder. Er is ook interesse om die zonnevelden te gaan exploiteren, blijkt uit het rapport. Maar het onderzoek draait daar niet om. “Hoe we omgaan met de randzone van de Koekoek is iets wat niet in dit onderzoek bepaald wordt, maar waar in een gezamenlijk besluitvormingstraject afspraken over gemaakt moeten worden.”

Het Kamper zonnepark wordt, als voldaan is aan de door die gemeente gestelde voorwaarden, wel toegestaan en mag daar maximaal 20 jaar blijven. Dat is hoe Kampen ertegenaan kijkt en die gemeente kan dat op haar grondgebied doen.

In Zwartewaterland wordt anders gedacht over de invulling van het gebied voor wat betreft het Zwartewaterlandse deel. De gedachte dat die randzone van de Koekoekspolder potentieel zoekgebied zou zijn voor zonne- en windenergie staat het college niet aan dat heeft daarom besloten om daar niet mee in te stemmen. Die gedachte staat wel zo omschreven in het rapport en vandaar dat het college daar bezwaar tegen maakt.

De gemeenteraad krijgt binnenkort een brief waarin het college dat uiteenzet. Ook wordt het rapport dan aangeboden aan de raad, die er vervolgens een informatieavond over kan organiseren.