Vorig jaar speelde Sportclub onder andere tegen Vitesse.
Vorig jaar speelde Sportclub onder andere tegen Vitesse. Foto: Helmich Lubberts

Edel Grass Talent Tournament bij Sportclub weer met volledige bezetting

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Bij Sportclub Genemuiden wordt komende zaterdag de zevende editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament afgewerkt. In tegenstelling tot vorig jaar komen twaalf teams in actie en wordt teruggegaan naar de bezetting die voor corona gebruikelijk was. Opvallende namen zijn AZ en het Poolse Lechia Gdansk. De winnaar van vorig jaar, Ajax, ontbreekt.

Het jeugdtoernooi van Sportclub Genemuiden heeft in Nederland een zeer goede naam opgebouwd. Ieder jaar informeren Nederlandse club, waaronder ook Ajax, Feyenoord en PSV, naar alle ins en outs van de eerstvolgende editie. 

Maar het toernooi moet uiteraard wel passen in het schema van de jeugdploegen. Bij Ajax was dat dit keer niet het geval. Vorig jaar deed Ajax voor het eerst mee, maar de Amsterdamse club komt dit jaar dus niet naar Genemuiden. “We hebben een goede beoordeling gekregen van Ajax, maar ze vinden de belasting dit keer te groot voor de spelers. Het past nu even niet”, spreekt Jan Pleijsier namens de organisatie. 

De organisatie beschouwt het als jammer, maar ook niet meer dan dat. “We zijn absoluut tevreden met het deelnemersveld. We zijn blij met de ploegen die we wel hebben. AZ komt wel en ook Lechia Gdansk. Daar zijn we heel content mee.” 

Door corona ging er in 2020 een streep door het evenement. Vorig jaar waren er ook twijfels, maar uiteindelijk werd toch de knoop doorgehakt en werd er groen licht gegeven. “Toen hebben we het toernooi snel in de benen gezet. Het draaiboek lag klaar en er was veel vraag van clubs”, aldus Pleijsier. Vorig jaar deden er acht ploegen mee om het wat gemakkelijker te maken voor de organisatie. Zaterdag bestaat het deelnemersveld weer uit twaalf teams, waaronder Sportclub Genemuiden.
De jeugdploeg van de organiserende vereniging zit in poule A en speelt in deze groep tegen AZ, Heerenveen, FC Utrecht, NEC en Lechia Gdansk. Poule B wordt gevormd door FC Groningen, PEC Zwolle, Vitesse, Sparta, Emmen en De Graafschap. De teams worden zaterdag om 8.30 uur ontvangen. Daarna begint om 9.15 uur de centrale opening van het toernooi. Om 10.00 uur gaan de eerste poulewedstrijden van start. De kruisfinales beginnen om 14.40 uur. De finale staat gepland om 16.10 uur. Vanaf 16.45 uur worden de prijzen uitgereikt.

Het Edel Grass U14 Talent Tournament is alweer toe aan de zevende editie en heeft zich ontwikkeld tot een succesvol evenement. 

"Voetbal is het belangrijkste. Dat staat voorop. En de voorzieningen moeten goed zijn. Dan komen teams terug. Ons toernooi is strak georganiseerd en we bieden de teams alles. Onze hele vereniging is er druk mee. Dat is het mooie van Genemuiden. Voor een club als Sportclub Genemuiden is dit een uniek evenement. Ik hoop op een sportief fair toernooi en een mooie finale met veel publiek", besluit Pleijsier.