'Betrokken' wethouder Gerrit Knol neemt afscheid

(door Enrico Kolk)

HASSELT - “Altijd echt oprecht betrokken”, typeert Klaas-Jan Barneveld namens de samenleving scheidend wethouder Gerrit Knol bij diens afscheidsreceptie. “Dat is echt een kenmerk van hem.”

Barneveld ontmoette de wethouder in zijn acht dienstjaren regelmatig bij ZwartewaterFM. “Ik hoefde maar één vraag te stellen en kon dan een halfuur lang achterover zitten. Dat was best prettig, Gerrit vertelde z’n verhaal wel.”

Volgens Barneveld was Knol een ‘voorbeeld van een betrokken en betrouwbare politicus’. “Gerrit is van het combineren van woorden met daden. Als wethouder maar ook persoonlijk heb ik hem leren kennen als iemand met oprechte aandacht.”

En dat herkent ook GGD-directeur Rianne van den Berg. Ze is afkomstig uit het westen en kende de de regio niet bij haar aantreden. “Je neemt de tijd voor de ander want je nodigde me uit en hebt me drie uur lang rondgeleid in Zwartewaterland. Dat ben ik nog niet vergeten.”
Om nog maar niet te spreken van de GGD-medewerkers. “Maak een compliment en mensen zullen groeien”, merkt Van den Berg op. “En jij bent iemand die heel erg in gesprek is. Dat deed je ook met onze medewerkers. Na afloop zeiden ze: ‘Er was een wethouder, dat was zo leuk. En we kregen een compliment’.”

Ze herkent verschillende communicatievaardigheden bij de oud-wethouder. “Luister twee keer zoveel dan dat je praat”, noemt ze er eentje. “Dat kun je heel goed. Maar als je dan gaat praten, komt er ook een stevige visie uit.”

En die visie was niet altijd de visie van vertrokken PvdA-raadslid Astrid Dijkstra, vertelt ze in een reflectie op het wethouderschap van Knol. “Onze eerste kennismaking was in een commissie, die hadden we toen nog. Als wethouder zat je grotendeels op het sociaal domein en dat was wel even wat anders. Je hebt best moeten wennen aan dit werkterrein en was nog altijd gedegen vanuit inhoud. Maar wat mij betreft mocht het wel een tandje sneller.”

Dat leidde dan ook weleens tot woordenwisselingen, memoreert Dijkstra, die eerst in de oppositie zat. “We begrepen elkaar niet altijd, maar uiteindelijk was het wel goed. Want we hadden hetzelfde doel.” En zeker in de afgelopen twee jaar was de samenwerking prima, zegt de PvdA'er. “Je hebt veel bereikt en tot de laatste dag heb je getrokken aan wat belangrijk was.”

Van den Berg herkent dat op het onderwerp suïcidepreventie. “Je hebt je heel druk gemaakt voor dat kwetsbare onderwerp. Dat vraagt heel veel zorgvuldigheid en integriteit en het is je gelukt om het onderwerp op de kaart te zetten en te houden. Want de aandacht ervoor blijft.”
Burgemeester Eddy Bilder begint zijn toespraak met een gedicht van Rhijnvis Feith, die ooit burgemeester van Zwolle was. "Uren, dagen, maanden jaren vliegen als een schaduw heen. En dat geldt ook voor de afgelopen acht jaar. Tijdens onze eerste ontmoeting bleek al snel dat wij wat delen, want we komen allebei uit een aannemersfamilie."

En dus trof Bilder een ‘vakbroeder' in het college. "Ik ging ervan uit dat je de ruimtelijke portefeuilles zou krijgen. Maar je nam de portefeuilles van de onvergetelijke Lucas Boshove over. Je voelde je als een vis in het water, maakte het je eigen en het bleek goed bij je te passen.”

Hij doet Knol een replica van een schilderij van Nicolaas van Gaal cadeau. "Het heeft iets lugubers", waarschuwt Bilder. "Een baljuw (een bestuurder) krijgt hier een doodvonnis, omdat hij een boer een goede koe heeft afgenomen.”

Lees verder op pagina 3