Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Trein en fiets
zorgen voor dagje uit

Hoe komt een vrouw uit Koog aan de Zaan op de fiets terecht op de pont tussen Zwartsluis en Genemuiden? Nou, mevrouw Otter niet helemaal met haar fiets. Ze heeft een beetje van de route afgesnoept, vertelt ze. "Ik ben met de trein naar Heerenveen gekomen."

Haar eindbestemming voor vandaag is Zwolle. "En dan ga ik weer met de trein naar huis", zegt de fietsster. "Ik heb dan 80 kilometer gefietst."

Dit is voor haar een dagje uit in een andere regio van het land, legt ze uit. "Ik stapte vanmorgen in de trein en ben vanavond weer thuis. Ik doe het vaker en ga dan vaak met de trein."

Het is niet toevallig dat ze niet op het veer belandt. "Ten eerste heb ik qua trein een goede verbinding Heerenveen en Zwolle", steekt ze haar verhaal af. "En dit gebied kende ik een klein beetje: het is gewoon oogverblindend mooi."

Dat ze nu deze regio bezoekt, is niet de eerste keer. "Maar ik wilde graag deze tocht nog een keer maken, langs de Weerribben. En je hoort nu veel over de boeren natuurlijk. Nou, de boeren wonen wel mooi hier."
Daar gloort eigenlijk wel een beetje een droom voor de toekomst. "Ik wil hier wel wonen", zegt ze. Het is echt ongelooflijk mooi, je hoort niks en de fietspaden zijn echt geweldig."