Onthaasten met het Christoffelpad

ZWARTEWATERLAND - Wandelboswachter Ellen Luijks is op zoek naar fraaie stukje natuur en onontdekte plekjes en maakte een tweedaagse wandeling over het Christoffelpad. Het Zwartewatersklooster was één van haar favorieten. "In dit fraaie landschap staan vele oude boerderijen en lijkt de tijd te hebben stil gestaan."

Luijks, afkomstig uit het Limburgse Neer, had zichzelf tot doel gesteld in de zomer vier tweedaagse wandelingen te maken. Ze vroeg bij andere wandelliefhebbers naar onontdekte pareltjes ver buiten haar eigen provinciegrenzen en kwam zo bij het Christoffelpad terecht. "Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar dat maakte het voor mij juist extra interessant", aldus Luijks. Ze pakte haar spullen, trok haar wandelschoenen aan en vertrok naar Genemuiden, één van de vier startpunten.

Voordat Luijks aan de wandel ging, meldde ze zich bij de Tourist Info Genemuiden voor een stempelkaart. In iedere plaats kun je namelijk een stempel ophalen. De vier stempels samen vormen een spreuk die veel zegt over het landschap aan de route. Met de eerste stempel op zak kon de wandeling beginnen, over de slingerende dijk van de IJssel richting Hasselt. Luijks: "Vanaf de dijk kijk je uit over een prachtige omgeving en is er doorlopend veel te zien, zoals veel ooievaars, hazen en zwanenbloemen. Ook veel koeien trouwens, die zie je bij ons helaas niet zoveel meer buiten."

Hasselt is één brok cultuurhistorie met vele eeuwenoude panden. Toch is Luijks vooral onder de indruk van Zwartewatersklooster. Volledig verslag op wandelboswachterellen.nl.