Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Groene Steeg en Rietsteeg afgesloten voor auto’s

(door Enrico Kolk)

MASTENBROEK - “Er komen veel klachten binnen, het is gewoon onveilig.” Dat zijn de woorden van omgevingsmanager Ronald Knegt van Schagen Infra over de omleiding voor fietsers door de Mastenbroekerpolder. Daarom zijn de Groene Steeg en de Rietsteeg dicht voor auto’s. Echt dicht.

“De ervaring is dat er best hard gereden wordt als de verkeersregelaars weg zijn”, vertelt Knegt. “Er gaat best veel sluipverkeer langs. Die wegen zijn bedoeld voor bestemmingsverkeer, maar daar houdt zich geen hond aan.” En dus komt de aannemer nu met grovere maatregelen.

Afgelopen donderdag is het proces in werking gezet: er komt een fysieke afscheiding in het midden van de weg. “Iets als een betonblok”, zegt Knegt. De weg wordt daarmee afgesloten voor doorgaand verkeer. Bestemmingsverkeer kan er dan nog wel terecht: “Je kunt er altijd vanaf de oostkant of de westkant in. Dat hebben we ook met de boeren overlegd. Maar doorgaand verkeer kan er niet meer door.”
Vooral nu de scholen weer begonnen zijn, is het druk op de polderweggetjes. Daarom mag autoverkeer er nu niet langer over, zodat fietsers ruim baan hebben. De afsluiting duurt zolang de omleidingsroute voor fietsers van kracht is.

Ook over de Zwolsesteeg komen klachten binnen. "Vooraf hebben wij met de provincie gesproken over de verkeersveiligheid tijdens het onderhoud voor bijvoorbeeld fietsers. We zien dat de provincie ook zijn uiterste beste doet om deze veiligheid voor te waarborgen", aldus een woordvoerder van de gemeente daarover.
"Dat je bij dit soort groot onderhoud te maken krijgt met wat overlast, dat is bijna niet te voorkomen. De tijdelijke situatie is voor alle weggebruikers nog even wennen in het begin. Het is ook belangrijk dat alle weggebruikers hun steentje bijdrage door rekening te houden met andere weggebruikers."
Wel houdt de gemeente een vinger aan de pols. "Als het naar aanleiding van de signalen nodig blijkt te zijn, dan gaan we over de tijdelijke verkeersmaatregelen in gesprek met de provincie."