Kelvin Bonhof ziet zijn ploeg een knotsgek duel spelen.
Kelvin Bonhof ziet zijn ploeg een knotsgek duel spelen. Foto: Henk Kuik

Bekerspektakel DESZ eindigt met duur opstootje

(door Corné Schaart)

ZWARTSLUIS - DESZ is het bekerseizoen goed begonnen met een 5-4 tegen Elim. Vorig jaar kwamen de Sluzigers tegen dezelfde ploeg niet verder dan een 1-1 gelijkspel (thuis) en een uitnederlaag van 4-1. Dit keer trokken ze aan het langste eind door met 5-4 te winnen. Zonder slag of stoot ging dat echter niet.

De voorbereiding op het komend voetbal seizoen voorloopt voorspoedig voor de manschappen van de nieuwe trainer Kelvin Bonhof. Twee oefenoverwinningen op derdeklasser Hardenberg (2-4) en tweedeklasser Den Ham (1-3) zorgden voor vertrouwen om in het bekertoernooi ook goede resultaten te gaan boeken.

De start van de rood-witten was uitstekend. Robert Redder schoot al in de eerste minuut een corner van Karlo Naberman binnen. Ook Elim kwam er in de beginfase af en toe gevaarlijk uit, maar de van Sportclub Genemuiden overgekomen doelman Jannick de Lange redde uitstekend in de korte hoek en in een één tegen een duel met Elim-spits Mike Doldersum. Ook Daymen Doldersum kreeg in een volgende aanval de bal niet langs De Lange die daarmee meteen zijn meerwaarde bewees voor de Sluzigers. Ook DESZ kreeg kansen via Thom Westerveen, de spits die overkwam van v.v. d’ Olde Veste, en een schot van Naberman na knap voorbereidend werk van aanvoerder Danny Moorman. Doelman Elim Davey Klijnstra redde knap.

In de 20e minuut was het aan de rechterkant van het veld Martijn van der Heide die zichzelf na een kapbeweging vrijspeelde en via een schuiver doelman Klijnstra voor de tweede keer verraste. In de 37e minuut werd het zelfs 3-0. Na een overtreding op Jarno Nieborg, schoot Naberman de bal vanaf een meter of 35 onberispelijk in de linkerbovenhoek. Dat Elim de rust haalde met elf spelers was volledig aan scheidsrechter Vincent Buitenhuis te danken. Een overtreding op Redder was voor iedereen een donkerrode kaart, maar de scheidsrechter bedekte het met de mantel der liefde en besloot de overtreding met geel af te doen. Kort voor rust kopte Rick Prij uit een corner ongehinderd de 3-1 binnen.

Bram Makkink

In de tweede helft werd Van der Heide vervangen door de eveneens van Sc Genemuiden overgekomen debutant Bram Makkink en in de 51e minuut moest Robert Redder zich geblesseerd laten vervangen door Max van Dijk. In de 55e minuut maakte Dayman Doldersum de aansluitingstreffer. Gerommel in de DESZ-verdediging gaf Doldersum alle tijd om na een aantal schijntrappen de bal alsnog achter doelman De Lange te schieten die daarvoor ook al een aantal malen reddend had moeten optreden. Wat er vervolgens in korte tijd gebeurde, was met geen pen te beschrijven. Daymen Doldersum strafte twijfelend optreden van de DESZ-verdediging af (3-3), en in de daaropvolgende minuut was het de van Olde Veste overgekomen Thom Westerveen die koelbloedig de 4-3 op het scorebord zette. DESZ was nog niet uitgejuicht of zag de 4-4 op het scorebord staan nadat Mike Doldersum een lange bal vrijstaand in de zestien over doelman De Lange kopte.

DESZ won uiteindelijk toch. Max van Dijk bediende Moorman en die schoof de bal in het doel. Dat de gemoederen tijdens de wedstrijd behoorlijk verhit waren geraakt bleek na afloop van de wedstrijd. Een opstootje tussen de DESZ- en Elim-spelers leverde Frank Kuurman en Jay Doldersum (Elim) een rode kaart op. De leidsman rapporteerde een en ander onder de code 4 waardoor beide spelers uit kunnen kijken naar een schorsing van een wedstrijd of 6.

Geen goed woord

Trainer Kelvin Bonhof was na afloop duidelijk "De eerste helft waren wij de betere partij. Zij werden alleen gevaarlijk uit omschakelmomenten waarin wij zelf de fout maakten. De tweede helft was slecht op vele fronten met verkeerde keuzes in balbezit en te laat instappen. Wij kiezen ervoor om in de opbouw te spelen, dat gaat wel eens mis waardoor zij kansen krijgen. De vier tegengoals geven wij zelf weg. Aanvallend komen er nog wat jongens aan. Arjan Krabbe was geschorst, Mika Esteie en Ronnie Bakker, jongens met een individuele actie en diepgang, komen er aan.

Het opstootje na de wedstrijd hoort niet op een voetbal veld thuis, daar heb ik geen goed woord voor over."