LANGS DE LIJN (1)

“Geen hakjes!”, hoorde ik de trainer van een polderploeg schreeuwen. Het was niet de coach van het eerste elftal, maar van een jeugdploeg. Al maakte hij niet de indruk dat hij dat zelf ook wist. De man bulderde over het veld alsof hij getuige was van de finale van de Champions League. Dat ze bij elkaar moesten blijven, geen ruimtes moesten weggeven, moesten doordekken en bovenal de druk blijven zetten.

Hij deed me een beetje denken aan Diego Simeone. Ook zo’n druk baasje die voortdurend de indruk maakt dat hij elk moment kan ontploffen. Van woede of frustratie. Het verschil is dat Simeone spelers met vette contracten coacht en dat half Madrid redelijk in paniek is als dat miljoenenensemble per ongeluk een potje verliest. 

Ik heb niet de indruk dat de inwoners van een polderdorp wakker liggen van een puntje meer of minder van de plaatselijke club. Laat staan dat ze de Nederlandse vlag op de kop gaan hangen. Zeker niet als het om de JO13-3 gaat.

Weekeinde verpest

De schreeuwtrainer had vermoedelijk wel een slechte nacht. Zijn weekeinde was verpest omdat zijn pupillen niet goed door dekten en veel te veel ruimte weg gaven. En dan ook nog dat ventje met die hakjes. Waar haalt zo'n gastje eigenlijk de lef vandaan, vroeg hij zich af. Hij had in de kleedkamer nog zo gezegd: geen hakjes!

Zaterdagavond was hij niet al te gezellig thuis. Hij nuttigde wat zorgvuldig door zijn vrouw gemaakte hapjes, maar ging daarna voor de Eredivisie-samenvattingen op NPO1 naar bed. Hij moest er niet aan denken dat een of andere vleugelspits een hakje zou geven. Dat zou het ochtendtrauma weer openrijten. Badend in het zweet werd hij midden in de nacht wakker. "Hakjes...", was het enige wat hij kon zeggen toen zijn vrouw vroeg wat er aan de hand was. De komst van de huisarts was volgens hem niet nodig.

Pingeldoos

“Veel meer hakjes…”, dacht ik overigens langs diezelfde lijn. Ik ben gek op hakjes. En boogballen, scharen, stiffies en panna’s. Ik ben meer van de schoonheid dan het resultaat. Een schot op de kruising is mooier dan een beslissend intikkertje. 

Zeker in de jeugd. Doe mij maar een pingeldoos met een schaar. Dan mag jij wel het zeikerdje met de eeuwige wegwerpgebaren naar de scheidsrechter. Zelfs als dat ventje in de laatste minuut de 0-1 binnentikt. Behalve als hij dat met een hakje doet. Dan ben ik de wegwerpgebaren opslag vergeten. 

Banksporter



Sjoelers schuiven weer

GENEMUIDEN - Sjoelclub Zwartewater gaat vanaf 7 september weer van start. “Nieuwe leden zijn van harte welkom om eerst vier keer gratis mee te spelen”, kondigt de club aan.

De sjoelavonden zijn elke woensdag van 19.30 tot 21.30 in d' Overtoom. Mensen die vier keer meespelen krijgen zo een gemiddelde en kunnen daarna lid worden voor 35 euro per jaar. "Kom gerust een keer kijken of meedoen”, klinkt de uitnodiging van de sjoelvereniging uit Genemuiden.