Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zondagsschool viert jubileum met dankdienst en kindermiddag

GENEMUIDEN - “Ik ben heel dankbaar als ik bij mensen kom die een beetje vergeetachtig zijn, dat zij de psalmen kennen. Dan kun je aanhaken bij wat ze op de zondagsschool geleerd hebben.” Dat zei dominee W.G. Hulsman van de Hervormde gemeente zaterdagavond bij de dankdienst voor het 75-jarig bestaan van zondagsschool De Zaaier.

Bij dat jubileum werd uitgebreid stilgestaan. Kinderen kwamen zaterdagmiddag bij elkaar in de Bethelkerk voor een kindermiddag. Dominee G.H. Molenaar, ook van de Hervormde gemeente, hield daar een Bijbelvertelling. Na een versnapering gingen de kinderen Genemuiden in voor een speurtocht en de jongste kinderen kinderen in de Bethelkerk spelletjes doen.

"Jong geleerd, oud gedaan"

Daarna was er een gezamenlijke maaltijd. Voorzitter Egbert-jan Beens overhandigde alle kinderen een kinderbijbel: ‘De Bijbelse geschiedenis voor jong en oud’ geschreven door B.J. van Wijk. Dat was een jubileumcadeau.

Dominee W.G. Hulsman, hoofdbestuurslid Bram Mostert van de Bond van Hervormde Zondagsscholen op gereformeerde grondslag en dominee A. de Groot spraken 's avonds tijdens de dankdienst in de Grote kerk. Na de dienst kwamen leiding en oud-leiding nog een tijdje bij elkaar. 

Hulsman vertelde over zijn eerste zondagsschoolherinneringen. Die waren niet zo positief: hij werd min of meer gedwongen door zijn zussen. "Ik denk dat ze vonden dat het rustiger was thuis als ik daarnaartoe ging. Maar later werd het toch positief. Ik heb daar wat geleerd en ben er geraakt door de liefde. Jong geleerd, oud gedaan."

Mostert greep in zijn toespraak terug op de eerst zondagsscholen in Nederland in 1836. "Binnen zes weken had Abraham Cappadose 30 tot 40 kinderen bij elkaar", vertelde hij. Maar is de zondagsschool vandaag de dag niet overbodig? "Nee", stelde hij. "Want de zondagsschool mag er zijn en is - terecht - een begrip. Niet meer een bewaarschool, waar kinderen op zondagmiddag even worden heen gebracht zodat vader en moeder even rust hebben, maar de zondagsschool wil niets minder zijn dan een hulpdienst voor ouders."
De Bijbel blijft tegenwoordig in veel gezinnen dicht, volgens Mostert. "Misschien drukt het woord evangeliseren nog wel het beste uit wat we willen doen: het brengen van een blijde boodschap."

Dominee De Groot refereerde aan de Bijbeltekst Jozua 4 vers 6: 'Opdat dit een teken zij onder ulieden. Wanneer uw kinderen morgen vragen zullen, zeggende: Wat zijn u deze stenen?'.  Hij verwees naar het onderwijs dat aan de kinderen al in de tijd van de Bijbel werd gegeven.

Het jubileum was meteen een weerzien tussen vele juffen en meesters die in de afgelopen jaren leiding hebben gegeven aan de zondagsschool. "Het was mooi om te zien hoeveel mensen zich door jaren heen hebben ingezet voor dit mooie werk op de zondagmiddag", schrijft Gert-Jan Westhoff, als meester betrokken bij de Zaaier, in een persbericht.

De oprichting van de Hervormde zondagsschool ‘De Zaaier’, nu 75 jaar geleden, was de heroprichting van het Hervormde zondagsschoolwerk dat al in de 19e eeuw van start is gegaan. In het begin van de jaren zestig van die eeuw besloot de kerkenraad een zondagsschool te stichten voor kinderen die nog te jong waren voor de catechisatie. In de oorlog viel dat tijdelijk stil, maar na de oorlog werd de zondagsschool weer opgestart. Het werk van de zondagsschool is afgelopen zondag weer van start gegaan. Alle kinderen uit Genemuiden, of ze nu wel of niet kerkelijk zijn, zijn op zondagmiddag welkom in het Hervormd Centrum of de Bethelkerk.