Afbeelding
Foto: Janine Lok

In memoriam: Eefje Bols-Stroeve (65)

Algemeen

Ze was een vaste waarde in het zaterdagochtendprogramma van ZwartewaterFM, toen ik dat voor het eerst presenteerde. Plichtsgetrouw nam ze elke week de evenementen en activiteiten door die in Zwartewaterland zouden plaatsvinden. Eefje Bols-Stroeve overleed woensdag.

Tot het laatste toe bleef ze betrokken bij wat er speelde in haar omgeving. Minder dan een week voor haar overlijden deelde ze op Facebook nog een bericht van Jeugdnatuurclub de Wieden, die een kennismakingsmiddag organiseerde. Ze stond aan de wieg van die club en hielp bij de oprichting.

Bols was een bekende verschijning in Zwartsluis. Ze was kantoorhoofd bij de VVV en dientengevolge op de hoogte van bijna alles wat er gebeurde in Zwartsluis. Als beheerder van museum Schoonewelle en later Sluuspoort was ze niet te missen. 

Bols vond het niet meer dan normaal om meer tijd en energie in haar werk te steken dan dat van haar gevraagd werd. Ze was een duizendpoot, bruisend van goede ideeën. Met kop en schouders steeg zij uit boven haar functie en groeide uit tot trotse ambassadeur voor museum Schoonewelle, Sluuspoort en Zwartsluis. 

“Ik was op zoek naar een grotere ruimte voor de bloemschikcursussen die ik gaf. Die kon ik daar huren. ‘Dan kun je ook wel meteen vrijwilliger worden’, zeiden ze. Dus dat werd ik. Toen het VVV een plekje kreeg in het museum, kreeg ik de 8 betaalde uren die ze ter beschikking hadden. Dat werden er uiteindelijk 24, op papier. In de praktijk deed ik dubbel zoveel”, aldus Bols in 2018 tegen De Stentor.

Haar taken bij Sluuspoort moest ze noodgedwongen overdragen, haar ziekte en bijbehorende medicatie stonden het niet meer toe. Terwijl Sluuspoort voor haar méér was dan alleen haar baan, vertelde ze in deze krant. “Het was ook mijn hobby, mijn kindje. Het mooie aan de Sluuspoort is dat elke vrijwilliger erbij hoort. Van iedereen worden zijn of haar kwaliteiten gewaardeerd. Het is een heel hechte en positieve groep. De Sluuspoort heeft ook een heel platte organisatie, waarbij bestuurder, beheerder en vrijwilligers op één lijn zitten.”

Bij haar afscheid in september 2018 werd ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, iets dat ze niet verwacht had. Daarna bleef ze voornamelijk op de achtergrond, waar haar ziekte de grote veroorzaker van was.

Eefje Bols-Stroeve werd 65 jaar.

Enrico Kolk