Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Open Monumentendag: ‘Zet onze monumenten in de etalage’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - “Als ik door de Langestraat loop, dan denk ik aan de stadsbrand en bekruipt mij het gevoel ‘het is jammer dat we niet zoveel monumenten hebben’. Maar je kan je de hele dag vermaken op Open Monumentendag en laten we wat we hebben koesteren en er zuinig op zijn.” Dat zegt wethouder Maarten Slingerland zaterdagmorgen, bij de opening van Open Monumentendag.

Thema van de 36e editie was ‘duurzaamheid’. “We weten wel wat duurzaamheid is, maar het is een containerbegrip aan het worden”, volgens Slingerland, die het woord in een oud woordenboek opzocht. “Iets wat lang meegaat”, volgens dat boek. “Dus het woord ‘duurzaam’ krijgt door de tijd heen een andere betekenis”, merkt de wethouder op.

Nu wordt het woord immers volop geassocieerd met de energietransitie. “Laten we vooral tijd nemen om onze monumenten te verduurzamen”, zegt Slingerland. “En daar hebben we ook mensen bij nodig, want als we geen vrijwilligers meer hebben dan kunnen we de deuren sluiten.”

Het zijn ook de vrijwilligers die op de jaarlijkse Open Monumentendag hun monumenten (of andere gebouwen) openstellen. “Laten we onze monumenten in de etalage zetten, een beetje verkopen”, besluit de wethouder.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Enrico Kolk