Langs de Lijn (2)

Ik hou van voetbal. Al krijgt die liefde soms stevige klappen. In mijn geval figuurlijk. Anderen vangen echte klappen op. Bijvoorbeeld van gemaskerde idioten uit Keulen die gewapend met stoelen, ijzeren staven en vuurwerk een supportersvak van Nice bezoeken. Meer dan dertig mensen raken gewond, een man kukelt vijf meter naar beneden en moet voor zijn leven vechten. 

Zo bekeken vallen de stervende zwanen op het veld nog wel mee. Van die aanstellerige vleugelspitsen en frêle middenvelders die na een licht tikje neerstorten alsof ze zojuist een aanrijding met een streekbus hebben doorgemaakt. Bloedirritant, maar op de schaal van ergernis vallen ze in het niet bij trieste figuren die tegenstanders met bier bekogelen of oerwoudgeluiden maken als een gekleurde speler een bal aanraakt.

Ziel en zaligheid

Dat soort taferelen verhullen hoe mooi voetbal ook kan zijn. Die schoonheid bloeit misschien nog wel meer buiten de lijnen trouwens. Vrijwilligers die zich met ziel en zaligheid inzetten voor een club. Op zaterdagochtend voor dag en dauw opstaan omdat kinderen achter een bal moeten aan rennen. Lijnen trekken, goals neerzetten, limonadekannen vullen, broodjes smeren en langzaam nadenken over de kroketten en frikandellen die 's middags in het vet moeten zwemmen. 

Vlag ondersteboven

En dan heb ik het nog maar niet over de scheidsrechters die zich opmaken voor een middagje scheldkanonnades aanhoren. Of grensrechters die op zaterdag hun gladgestreken vlag uit de kast halen en dan al weten dat ze een paar uur later het mikpunt zijn van schreeuwerds langs de lijn. Er komt een tijd dat de grensrechters de vaderlandse driekleur aan hun stok hangen en die ondersteboven aan supporters tonen. Ze zouden nog gelijk hebben ook.

Ik hou dus van voetbal. Maar soms moet je even bij de JO8 kijken om te weten dat je die liefde nog voelt.

Banksporter


Rook schiet uit de sjoelblokken

GENEMUIDEN – Hendrikus Rook won bij de sjoelclub in Genemuiden de eerste speelavond in de Klasse A. Hij bleef met 1152 min 35 punten Hilly en Geke Beens voor. Jansje Kornet was de beste speelster in de Klasse B voor Henk Oostenbrink en Willem Speksnijder.

Kla Landman scoorde in de Klasse C de meeste punten. Betsie Halfwerk en Gea Kolk waren de besten in respectievelijk klasse D en E.

Overijsselse Merentocht wacht niet langer

REGIO - De Overijsselse Merentocht wordt nooit verreden. Het bestuur trekt de stekker uit de marathon door de Kop van Overijssel.

Voormalig Genemuidenaar Klaas Naberman bedacht de tocht na de zeges van Evert van Benthem in de Elfstedentocht. Maar de Overijsselse Merentocht werd in 26 jaar nooit gereden. Het bestuur ziet er geen heil meer in, ook met het oog op steeds strengere milieueisen en klimaatveranderingen die strenge winters steeds onwaarschijnlijker maken.