Wake up, Jan!

Opnieuw neemt Jan Blei (Stadskoerier 9 september) in zijn lange, nostalgische ‘Trip down Memory Lane’ de verkeerde afslag en fietst de doodlopende straat van de klimaatontkenners in. 

Alle verontrustende berichten over opwarming van de aarde, smeltend poolijs, droogterecords en bosbranden alom, rapporten op basis van langdurige metingen door wetenschappers, nauwkeurige satellietbeelden: onzin volgens Jan Blei, fantasieën van VN-commissies, en vooral: linkse ideologie.

In één moeite door worden ook windturbines bij de grond afgezaagd. Gevaarlijke machines van wel 200 meter hoog die zijn uitzicht bederven. Jan is duidelijk van zijn eerste leugen niet gebarsten: niet de mast maar het uiteinde van de wiek in de hoogste stand komt zo hoog. 

Hij kijkt blijkbaar liever uit op de hoge en uitgestrekte fabriekshallen en silo’s van Genemuiden dan op een paar slanke windmolens. Dat de Ondernemersvereniging van Genemuiden pleitte voor de bouw van windturbines (in Mastenbroek hè, niet in hun eigen achtertuin) om te voorzien in hun grote en nog toenemende behoefte aan elektriciteit is Jan even ontgaan. Het moet die Genemuider ondernemers wel verbijsterd hebben om impliciet voor ‘linkse klimaatdrammers’ te worden uitgemaakt. 

Jan komt ook met bewijzen voor zijn ontkenning van de dreigende ontwikkelingen: op zijn geliefde eiland Texel, in 1966, vol met ‘mooie meiden, langharige jongens en popmuziek’ was met het klimaat en de zeespiegel nog niets aan de hand. En ook eilanden in de Stille Zuidzee zoals Tuvali liggen er nog net zo netjes bij als vroeger. 

Nou dan! Maar we leven inmiddels in 2022, een kleine 60 jaar verder. Ik weet niet wanneer hij voor het laatst op Tuvali is geweest, maar nu al bedreigt de stijgende zeespiegel deze laaggelegen eilanden, en worden mensen verplaatst naar veiliger oorden. 

Mensen als Jan Blei en zijn soortgenoten hebben recht op het koesteren van hun dwaaltheorieën. Maar het zou mooi zijn als die theorieën werden onderbouwd door wat degelijker cijfers dan de waterstanden in Den Helder. 

In zijn eerdere tirade tegen de (mogelijke!) komst van windturbines riep Jan Blei zijn medestanders op ‘de hakken in het zand’ te zetten. Dat wordt voor hem zelf nog een fysiek probleem als hij tegelijk zijn kop zo diep in het zand blijft steken. 

Henk van Elburg, Hasselt