Langs de Lijn (3)

“Ongelooflijk”, riep een grensrechter bij een jeugdwedstrijdje dat ik zaterdag bekeek. Hij had zojuist zijn stokje de lucht in gestoken omdat hij een geval van buitenspel signaleerde. “Nee, nee…”, overrulede de scheidsrechter zijn clubgenoot. De leidsman zag dat de speler van eigen helft kwam en daarom nooit buitenspel had kunnen staan. 

Zoveel eerlijkheid had de grensrechter niet verwacht. Doorgaans is het een ongeschreven wet dat de scheidsrechter een observatie van de vlaggenist van de thuisclub klakkeloos overneemt. Daarom bleven alle verdedigers ook stil staan toen ‘hun’ grensrechter de vlag in de lucht had gestoken. Van de bezoekende ploeg was alleen een middenvelder nog in beweging.

Hij liep op zijn dooie akkertje naar het vijandelijke doel en scoorde kinderlijk eenvoudig. Verbaasd keek hij na zijn treffer om zich heen. Alsof hij wachtte totdat de VAR het fragment had terug gezien. De grensrechter hield parmantig zijn vlag in de lucht. Dat de betreffende middenvelder de 1-7 aantekende, maakte de grensrechter niet zoveel uit.

Het ging hem om het principe. Als hij die vlag de lucht insteekt, heeft de scheidsrechter maar te fluiten. Zeker als dat in het voordeel van zijn cluppie is natuurlijk. “Ongelooflijk man, het was drie meter buitenspel”, schreeuwde de grens nog een keer het veld in. Van een gezellige nazit zou deze zaterdag ongetwijfeld geen sprake zijn, bedacht ik me.

Eerlijk gezegd was ik ook verbaasd over de actie van de scheidsrechter. Clubscheidsrechters en hun collega’s langs de lijn pakken tijdens een gemiddeld seizoen immers meer punten dan schier onverslaanbare keepers en vlijmscherpe spitsen bij elkaar.

Een beetje grensrechter is kortom goud waard voor een amateurvereniging. Maar dan moet je hem wel serieus nemen. Zelfs als zijn beslissing nauwelijks serieus te nemen valt.

Banksporter

         

                                                                                                         

Westerop wederom op winst

ZWARTSLUIS – Greet Westerop won afgelopen week in de Hoofdklasse A van de Vrolijke Schoevers. Ze sjoelde beter dan Sienie Koers en Louise Corporaal.

Grietje Lachenal ging in Klasse A met het beste gevoel naar huis. Ze pakte meer punten dan Truus Bles en Christel Corporaal. Annemarie Booij was tenslotte de beste in Klasse B. Jo Frederiksen en Elly Beugelink werden tweede en derde.

Rook beste sjoeler in Genemuiden

GENEMUIDEN – Hendrikus Rook was bij Sjoelclub Zwartewater weer de beste in Klasse A. Hij liet met 1226 punten plus 38 Geke en Hilly Beens achter zich.

Jannie Beens was in Klasse B de beste met maar liefst 1253 punten plus 70. Henk Oostenbrink en Betsie Mol werden tweede en derde. In Klasse C won Sonja Post voor Diana Krause en Kla Landsman. Klasse D was dit keer een prooi voor Hetty van Keulen en Gea Kolk pakte de overwinning in de Klasse E.