Cultuureducatie

(vervolg van de voorpagina)

Bij het doorbladeren van het cultuureducatieprogramma valt de kinderen één ding op. "Veel oude dingen", klinkt het een paar keer. En dat bevestigt de gemeente in een persbericht: er is inderdaad veel aandacht voor erfgoed.

Scholen kunnen veel lokale organisaties of monumenten bezoeken, zoals het Historisch Centrum Genemuiden, Sluuspoort in Zwartsluis en de Kalkovens in Hasselt. Meer over de natuur ontdekken ze in De Veldschuur of bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. "Interessant is ook de les ‘orgelkids’, waarin de bekende organist Harm Hoeve uitleg hoe je zelf een orgel kunt bouwen", zegt de gemeente.

Daarnaast zijn er verschillende activiteiten rondom het thema voedingseducatie. Die passen bij de ambities van de gemeente, omdat die gezond leven belangrijk vindt. "Leerlingen gaan bijvoorbeeld op ‘supermarkt safari’ en leren daarin wat gezonde voeding is. Ook kunnen ze meedoen aan de ‘7 dagen water Challenge’ of een workshop appels plukken. Veel scholen organiseren vermoedelijk ook activiteiten in de aanstaande Kinderboekenweek. Ze kunnen daarin bijvoorbeeld kiezen voor een bezoek van kinderboekenschrijfster Willeke Brouwer", aldus de gemeente in het persbericht. Met het overhandigen van het boekwerk, ontwikkeld door combinatiefunctionaris Aletta Jansen, is het nieuwe cultuurjaar officieel van start. Met de vijf thema's 'muziek, erfgoed, voorstellingen, boek & media en voedingseducatie' kan elke school kiezen uit diverse activiteiten. Een groot deel van deze activiteiten is het hele schooljaar beschikbaar. Elke basisschool krijgt een aantal punten waarmee ze aan erfgoedactiviteiten kunnen meedoen. Verder zijn er muzieklessen voor alle scholen. Ook kunnen de groepen 3/4 en 6/7 voorstellingen bezoeken.

"Cultuur verbinden in waar je mee bezig bent", legt Van de Beek de werkwijze van de Mastenbroeker school uit. En dat sluit volledig aan bij het programma, zegt Van der Poel. "In het programma van dit jaar zitten veel mogelijkheden waarmee ze cultuur én vakken kunnen combineren."