Ingezonden: Wanneer recht krom wordt

Op het industrieterrein in Hasselt (locatie Gildenweg 1) wil de gemeente Zwartewaterland toestaan dat een pand wordt gebouwd met een hoogte van 35 meter. Het bestemmingsplan staat een maximale hoogte toe van 16 meter. Er is een mogelijkheid hier van af te wijken: de binnenplanse afwijking. Deze mogelijkheid is bedoeld voor kleine afwijkingen (bijv. een paar meter). De gemeente rekt deze regel echter uit haar verband en past die toe op een overschrijding van meer dan 100%. Dit doet zij, omdat er voor een dergelijke afwijking eigenlijk een wijziging van het bestemmingsplan nodig is, maar die procedure duurt langer en vereist veel meer inspraak van de burgers. De bouw is inmiddels gestart, hoewel de vergunning nog niet is afgegeven. De gemeente kijkt de andere kant op en zegt dat het ‘op het randje’ is, maar volgens haar wel kan.

Aan de andere kant van Hasselt (Om de Weede) is er een straat waarvan de tuin uitkomt op een wadi (een brede strook gras om regenwater in op te vangen). Bij enkele huizen blijkt dat de tuin een halve meter tot anderhalve meter te lang is. De bewoners hebben voorgesteld het stukje gras te kopen, maar dat doet de gemeente niet bij nieuwe woningen, want beleid is immers ‘beleid’. Gevolg: mensen moeten twee jaar na dato hun tuin afbreken.

Hoe kan het zijn dat de gemeente aan de ene kant van Hasselt de regels tot op de meter strak toepast en aan de andere kant haar eigen regels overtreedt om de bouw van een fabriekspand toe te staan? Dit doet denken aan een quote uit het boek Animal Farm: ‘all pigs are equal, but some are more equal than others’.

Jan-Jaap Gobius du Sart


Schoenendoosactie

GENEMUIDEN - Alinda Visscher houdt weer een schoenendoosactie voor Roemenië. De actie bestaat uit twee verschillende delen: dozen voor kinderen en dozen voor arme gezinnen/ouderen.

"De voedsel- en energiekosten zijn ook in Roemenië erg hoog geworden, wat zorgt voor nog meer armoede”, zegt Visscher. "Graag willen wij de kinderen en gezinnen in Oradea en omgeving weer blij maken met gevulde schoenendozen."

In de schoenendoos mogen: tandpasta, tandenborstel, douchegel, shampoo, zeep, snoep (geen drop), chocolade, kleurboek, kleurpotloden, sokken, sjaal, knutselproducten of zelfgemaakte knutselwerkjes. In de doos voor arme gezinnen en ouderen: rijst, macaroni, tonijn, maïs, olie, thee, koffie, snoep, chocoladepasta, verzorgingsmiddelen en houdbare producten.

De doos mag een waarde van maximaal 15 euro hebben. “Graag duidelijk op de doos zetten of deze voor een jongen/meisje/gezin/ouder is en welke leeftijd. De doos mag versierd worden.”

De dozen kunnen op de zaterdagochtenden 22 oktober en 12 november tussen 9.30 en 12.00 uur ingeleverd worden op Nijverheidsstraat 15a in Genemuiden. Voor vragen kunnen mensen mailen met alindavisscher@live.nl of bellen naar 06-11653269. Een gift overmaken kan naar NL91RBRB0706418743 onder vermelding van schoenendoosactie.