Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Nieuw onderkomen voor SAWZ in centrum is schot in de roos

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Eigenlijk is het wel een beetje een lot uit de loterij. Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ) heeft een nieuw onderkomen gevonden. En dat zit op een, voor hen, ideale locatie: midden in de binnenstad van Hasselt. Voorzitter John Assink is er dan ook maar wat blij mee.

"We hebben heel lang gezocht naar diverse locaties", vertelt hij. "Want er was in eerste instantie niks in Hasselt. We zijn toen ook nog bezig geweest met de werkgroep Staphorst. Die hadden eigenlijk hetzelfde probleem in de Veldschuur."

Totdat in het voorjaar Rudolf Wardenburg een keer op bezoek kwam in de werkruimte. Hij is de verhuurder van de huidige locatie. "We hadden het oog al op deze ruimte laten vallen, maar die was niet beschikbaar", zegt Assink, die overigens met het voorste gedeelte van het pand aan de Rosmolenstraat ook al tevreden geweest was.

Tot een week of zes geleden. "Toen heb ik toch nog eens een appje gedaan naar Rudolf en het bleek dat we de hele ruimte van voor tot achter konden huren." 

En zo kreeg SAWZ, die moest vertrekken uit De Trekschuit, toch een nieuwe locatie. "We zitten hier hartstikke mooi", vindt Assink. "Want hier tegenover in de Rosmolenstraat had je vroeger een tegelbakkerij en daar zijn nog misbaksels van gevonden. We zitten hier wel op een hele unieke locatie. Die tegelbakkerijen had je bijna alleen in Friesland en Noord-Holland, dit was de meest zuidelijke tegelbakkerij."

Met de verhuizing naar de binnenstad hoopt Assink dat er nu ook meer vrijwilligers komen. Want plannen zijn er genoeg voor het voormalige kickboxpoint. "Het voorste gedeelte wordt archeologie", legt Assink uit. "En achter gaan we straks inrichten met de scheepvaarthistorie. We hebben ruim 7.000 baggervondsten uit Hasselt en Zwartsluis, daar kunnen we nu aandacht aan gaan besteden. En we kunnen dat ook doen met de vele scheepswerven die hier geweest zijn. We willen die relatie terugbrengen hier in Hasselt. Want de kinderen die nu geboren worden, groeien op zonder scheepswerf."

Ook onder de bevolking is nog materiaal, weet Assink. "Er is nu nog spul onder de mensen. En als die denken 'wat moet ik ermee?'. Nou, dat kan hiermee. Maar we kunnen niet alles plaatsen, een paar stukken moeten het verhaal vertellen."
Daarnaast gaat de werkgroep een klasje van Van der Hulst inrichten aan de Rosmolenstraat. "En we willen ook zitjes maken. Dat wordt een vrij grote verbouwing. Daar zit ook best wel werk en geld in", zegt Assink. "Er moet nog heel wat gebeuren dus het streven is om rond september 2023, met Open Monumentendag, klaar te zijn. Daarvoor hebben we ook nog vloerbedekking nodig, dat moet hier in de omgeving vast lukken."