Afbeelding
Foto: Albert Corporaal

'De eilandjes' in het centrum van Zwartsluis

(door Albert Corporaal, vervolg van vorige week)


Voor het eerst heb ik in 1974 de plantengroei van beide eilandjes bekeken en opgeschreven. Al met al is de flora bijna 100 soorten planten rijk, wat voor zo’n klein oppervlak aan land plus oever lang niet gek is. Te vermelden van de soorten van toen waren: Witte aalbes, Bleekgele hennepnetel, Drienerfmuur, Gewoon glidkruid en Pijpenstrootje.

Vrij recent, maar nu in voorjaar en zomer inventariseerde ik dat weer en dan moeten de volgende soorten die daar nu voorkomen, genoemd worden: Bosandoorn, Schermhavikskruid en zijn de volgende voorjaarsplanten wel opvallend: Sneeuwklokje en één van de vele vormen van de Narcis. Groot hoefblad staat rijkelijk aan de waterkant en valt direct op vanwege de grote bladeren en de heel vroege voorjaarsbloei. 

De Westerse karmozijnbes valt in de nazomer op vanwege de in aren geplante zwarte, glimmende bessen en de Indische aardbei heeft al in de voorzomer vruchtjes die precies op een (eetbare) aardbei lijken, maar volkomen smakeloos zijn. Ze zijn eigenlijk alleen mooi om te zien. Tegenwoordig komen er zo’n 20 soorten meer voor. Hoewel de flora in die bijna 50 jaar wel veranderde, is dat – voor zover mijn kennis toereikend is – niet aan één of enkele duidelijke factoren toe te schrijven.

Ongetwijfeld is er over de historie van deze eilandjes en het lot van de neringdoenden in de omgeving nog veel te zeggen: wees daartoe uitgenodigd, want welke woonplaats heeft nu in haar centrum een paar eilanden liggen. Veel steden liggen aan het water en van centraal gelegen parken heb ik wel veel vaker gehoord, maar eilanden? 

Ik ken iets vergelijkbaars alleen van de stad Nantes (Fr.), waar riviereilanden in de loop der tijd bebouwd geraakt zijn en de tussenliggende rivierarmen vrijwel alle als spoorweg of doorgaande wegen een volledig nieuw bestaan kregen. Dat zie ik in Zwartsluis nog niet gebeuren, gelukkig niet. Loop er trouwens eens de ‘Turfroute’, dan leert u in weinig tijd veel meer over deze eilandjes.