Crisisnoodopvang in de Industriehaven verlengd

GENEMUIDEN - De crisisnoodopvang in de Industriehaven in Genemuiden is verlengd. Dat besluit is genomen na een verzoek van de veiligheidsregio en na overleg met de gemeenteraad. Ook vrijwilligers maakten zich hard voor de verlenging (zoals te lezen op pagina 5).

De gemeente wil de huidige bewoners van het schip in de aankomende winterperiode een veilig onderkomen bieden. “Er bestaat de mogelijkheid dat deze bewoners in tenten elders in Nederland zouden moeten worden ondergebracht. Dat soort schrijnende situaties willen we voorkomen”, aldus burgemeester Eddy Bilder. 

Aanvankelijk was afgesproken de crisisnoodopvang in Genemuiden gisteren (op 22 november) te beëindigen, omdat het schip vanwege onderhoud niet meer beschikbaar was na die datum. Voor de bewoners van het schip was nog geen nieuw onderdak gevonden en daarom heeft de veiligheidsregio gevraagd om de crisisnoodopvang in Genemuiden te verlengen.

Bilder: "We kennen de huidige groep bewoners goed. En ze zijn bekend met onze vrijwilligers op de boot. De ervaringen bij de crisisnoodopvang in Genemuiden zijn positief. De opvang is tot dusver zonder overlast verlopen. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers hebben we de vluchtelingen een veilig onderkomen kunnen bieden.” 

De verlenging van de crisisnoodopvang geeft extra ruimte bij het zoeken naar nieuwe en duurzame locaties om vluchtelingen in de regio op te vangen en daarmee de opvanglocatie in Ter Apel te ontlasten, legt de gemeente uit. Om de verlenging van de crisisnoodopvang aan de Industriehaven mogelijk te maken, is er via de veiligheidsregio een nieuw schip gekomen, dat in ieder geval beschikbaar is tot 1 maart 2023. Ook blijven de bemanning en de locatiemanager voor de nieuwe periode beschikbaar. De vluchtelingen die nu verblijven in de Industriehaven, hoeven daardoor niet te worden verspreid over verschillende andere locaties. 

Samen met de vrijwilligers en (maatschappelijke) organisaties zijn in de afgelopen weken de meest uiteenlopende activiteiten voor de bewoners georganiseerd. Meer daarover is te lezen op pagina 5 van deze krant in een interview met Flip Visscher.