Vrijwilligers gezocht voor asielschip

GENEMUIDEN - Er worden nieuwe vrijwilligers gezocht voor het asielschip in de Industriehaven. Zoals elders op deze pagina te lezen, wordt de crisisnoodopvang verlengd.

Tot tevredenheid van Klaas van Olst, één van de vrijwilligers die als coördinator helpen op de boot in Genemuiden: “Ze zijn nu gewend aan deze verblijfplaats. Je wilt niet dat ze straks in de winter op een andere plek in een tent moeten slapen.” Evert van Dijk, eveneens één van de vrijwilligers, is het daar mee eens. “Het is triest als je ziet hoe in Nederland met vluchtelingen wordt gesleept. Zo zet je je huis niet open”, vertelt hij.

Van Dijk is daarom dankbaar voor de hulp die Genemuiden biedt. “De opvang draait als een tierelier. Het azc dat Genemuiden een aantal jaar geleden heeft gehad en de huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne zijn allebei een succesformule geworden.” 

Volgens Van Dijk is dat nu niet anders. Dat komt vooral door de inzet van de vrijwilligers. “Door het brede netwerk hebben we samen mooie dingen kunnen doen en veel activiteiten kunnen organiseren.” Van Olst bevestigt dit: “Wij kennen de gemeenschap goed. Dat helpt om te zorgen voor een goede opvang.”

Van Dijk: “De locatiemanager heeft ons verteld dat wat hier gebeurt, hij nog niet eerder had meegemaakt. Ik heb mooie dingen gezien op het schip. En ook echt een band kunnen opbouwen met de bewoners. Voor mij is dit een manier om iets terug te geven aan de maatschappij.” 

Met de verlenging van de crisisnoodopvang hopen Evert van Dijk en Klaas van Olst dat meer mensen als vrijwilliger willen helpen. Zelf zijn zij al vanaf het begin als vrijwilliger betrokken bij de crisisnoodopvang in Genemuiden. "Het is heel dankbaar werk. Wij kunnen de bewoners ergens mee van dienst zijn waar ze zelf niet uitkomen”, vertelt van Olst. Van Dijk vult aan: "Als vrijwilliger ben je het aanspreekpunt voor de bewoners. Die mensen zijn heel erg dankbaar voor alles wat je voor ze doet.”