Afbeelding
Foto: Gemeente Zwartewaterland

Raadscolumn CDA: ‘Feest van de Democratie’

Algemeen

Afgelopen week mocht ik zitting nemen op het stembureau. We noemen het vaak het feest van de democratie: Verkiezingen. Het is het moment dat we de koers voor de komende jaren uitzetten. En dit jaar was de uitslag duidelijk. We willen een andere koers. Ook in Zwartewaterland was dit in de uitslag te zien. Een duidelijk boodschap aan de politiek.

Vele duiders in de landelijke media leggen het uit als een stem tegen het kabinet. Dat zal ook zeker waar zijn, maar volgens mij gaat het verder: Volgens mij zijn velen ook de politieke besluiteloosheid en het gekonkel tussen politici onder elkaar zat. Dat gaat verder dan alleen het huidige kabinet. De politiek als geheel (ook de oppositie) is niet bezig met het oplossen van problemen, maar is het continu oneens en vindt geen (realistische) oplossingen. Of ze zijn zo druk met hun eigenbelang, dat de noden van ‘gewone mensen’ niet meer gezien worden. Ze kiezen voor hunzelf, in plaats van de hele samenleving. Waar er bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen nog hoop was op een ‘nieuwe bestuurscultuur’, zien we daar niets van terug. Weer een loze belofte niet ingelost.

Voor ons als CDA’ers is het natuurlijk een pijnlijke uitslag. Er is geen sprake van een feestelijke stemming. Maar ik kijk er niet gek van op. De afgelopen jaren was er veel gedoe in onze partij. Een leider die geen leider wil zijn, het wegpesten van Pieter Omtzigt, een ongewenst kabinet nieuw leven in blazen, onvoldoende oplossingen voor mensen die in hun bestaanszekerheid aangetast worden en uiteraard een onrealistisch stikstofbeleid blijven verdedigen.

Tegelijk zie ik een CDA dat met sterke visiestukken voor ons land komt, maar weten we dat nog niet goed over te brengen. De inhoudelijke koers tegen het individualisme, “minder ik, meer wij” wordt gewaardeerd. Dat horen we in gesprekken ook terug. Net als dat het werk dat we lokaal en provinciaal doen gewaardeerd wordt. Dank aan iedereen die dat ook ziet en daarom een stem op het CDA heeft overwogen.

Ook een woord van dank aan allen die zich dit jaar hebben ingezet als stembureaulid of stemmenteller. Dit jaar was het aanpoten: Een hoge opkomst, drukte bij de bureaus en dus veel stemmen. De laatste stembureaus waren nog tot zo’n 2 uur ‘s nachts aan het tellen. En dat na een lange dag het feest van de democratie mogelijk te maken. Bedankt!

Rudi van Zandwijk
Fractievoorzitter CDA
06-42888880
r.vanzandwijk@raadzwartewaterland.nl