Historie

 (door Jan Blei)

We zijn gestart met het vastleggen van ‘levensverhalen’ van bekende Zwartewaterlanders. Albert Greveling uit Zwartsluis bijt het spits af. Ik noem hem graag het ‘cultuur-historische geweten’ van ons dorp. Albert is midden jaren veertig geboren en is een ‘reiziger in verhalen’. Zijn kennis van- en belangstelling voor onze natuurlijke leefomgeving en lokaal/regionale geschiedschrijving is ongeëvenaard. Zonde om dat niet vast te leggen in beeld en geluid. 

Midden jaren zestig was Albert de luis in de pels van de gemeente Zwartsluis, de provincie, en aanpalende belanghebbenden, die het oude Singel -met vestinggracht- offerden op het altaar van vooruitgang en vervingen door een moderne verkeersweg richting Meppel. Veel ging verloren waar nog altijd met heimwee op teruggeblikt wordt. Het is slechts één van de thema’s uit z’n leven. 

Veel Zwartewaterlanders zullen hem kennen van o.a. z’n decoratieve bloemsierkunst en de tot ver over de landgrenzen bekende Zintuigentuin. We leggen z’n herinneringen (vlogcast) vast in uitzendingen van 30 minuten. Ze kunnen worden bekeken op m’n YouTube kanaal. Ga naar YouTube, tik in de zoek box ‘Jan Blei Vlogbook’, click door, en de rest wijst zich vanzelf. Uiteindelijk zullen ze worden ondergebracht bij de Historische Vereniging, waar ze tot het ‘einde der tijden’ bekeken kunnen worden door geïnteresseerde belangstellenden. Ook met Paul Rademaker uit Hasselt maken we een aantal uitzendingen. Mochten jullie tips hebben voor andere gasten, laat maar weten (jan-blei@kpnmail.nl).

Terug naar de babbel van vorig week, over de Beuken op de oude begraafplaats in Zwartsluis. Begin april worden ze, vanwege zwamvorming en houtrot, gekapt. Van meerdere kanten komt de vraag of het mogelijk is een ‘plak van de boom’ te reserveren als aandenken, bijvoorbeeld als ornament, zonnewijzer of tafelblad in de tuin. Ik heb die vraag voor gelegd aan Eline ten Kate, groenregisseur van de gemeente Zwartewaterland.  

Ze heeft contact met de aannemer die de klus zal klaren, die staat er niet onwelwillend tegenover. Het is niet de bedoeling dat er ‘beuk’ uitgedeeld wordt voor het stoken van de kachel, maar andere aanvragen kunnen wellicht gehonoreerd worden. Eline geeft verder aan dat andere creatieve suggesties welkom zijn. Die inventarisatie loopt op dit moment via m’n FB pagina en mail adres (zie elders in dit bericht). Heb je dus ideeën, aarzel niet. 

Van meerdere kanten komt de suggestie om een aantal meters beuk te laten staan en een houtkunstenaar in te huren die met de resterende stukken stam aan de slag gaat. Soort grafmonument voor/van de bomen. Ik hou voorlopig de communicatie met Eline en de gemeente wel aan. Suggesties en tips uiterlijk dit weekend aanleveren. Niet gezegd dat ze gehonoreerd worden, maar niet geschoten is altijd mis.