De jaagploeg van de Vijf Gebroeders op weg naar de wal.
De jaagploeg van de Vijf Gebroeders op weg naar de wal. Foto: Henk Kuik

Vijf Gebroeders snel in de Mattenschippersrace

Sport

BLOKZIJL - De 24e Mattenschippersrace is zaterdag gewonnen door het Skutsje De Eenvoud uit Harlingen. Dat was ook vorig jaar de winnaar van de loodzware wedstrijd. Het team van Vijf Gebroeders uit Genemuiden presteerde ook goed. De Hasselter Aak was in de zware klasse als eerste terug in Blokzijl.

Onder prachtige weersomstandigheden trokken de klassieke zeilschepen door de Kop van Overijssel. Dit keer gingen ze als eerste richting Vollenhove om via het Zwarte Meer, Genemuiden en Zwartsluis naar Beukers te varen.

Op dat laatste stuk begon het zware werk voor de jagers. Die moeten het schip tegen de wind in beweging zien te houden. Daarvoor zijn ware krachtpatsers nodig die eerst in een bootje naar de wal varen om vervolgens te beginnen aan een pittig potje touwtrekken. 

Interfloor

Over de Beulake gaat de tocht via Jonen terug naar start en finishplaats Blokzijl. Traditiegetrouw moeten de deelnemers in Zwartsluis een opdracht uitvoeren die te maken heeft met de historie van de mattenschippers. Sponsor van de wedstrijd is bovendien niet voor niets Interfloor. De doortocht in Zwartsluis leverde prachtige beelden op.