De VAM-berg kan via verschillende weggetjes beklommen worden.
De VAM-berg kan via verschillende weggetjes beklommen worden. Foto: Gerrit ten Klooster

Trainingsgroep Zwartewater beklimt VAM-berg

Algemeen

HASSELT - De fietsers van Trainingsgroep Het Zwartewater stappen zaterdag 6 mei op om de hoge Col du Vam (VAM-berg) aan aantal keren te beklimmen. Ook niet-leden mogen meerijden.

Om 8.30 uur wordt gestart bij Het Teeuwland aan de Karel Doormanstraat 30 in Hasselt. De rit naar de Col du Vam is ongeveer 50 kilometer. Rond 10.00 uur komen de renners dan bij de Col bij het Drentse Wijster aan en gaan dan een half uur ‘spelen’. Ook de terugweg is ongeveer 50 kilometer. Rond de klok van 12.00 uur verwachten de renners weer terug te zijn in Hasselt.

Ook niet-leden kunnen meefietsen. Ze kunnen zo kennismaken met de Trainingsgroep en genieten van een mooie tocht. Ook zij kunnen zich om 8.30 uur melden op het verzamelpunt bij Het Teeuwland.

De VAM is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf met hoofdvestiging in Wijster, Drenthe. De VAM-berg ligt ten noorden van Hoogeveen in de buurt van de plaatsen Drijber en Wijster. De berg, in 2018 geopend voor sporters, is één grote speeltuin voor de wielerliefhebber. Er liggen drie verschillende klimroutes de berg op en één afdaling. Er is dus ook sprake van eenrichtingsverkeer op de berg.
Bij elkaar zijn de routes 2,1kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent. Ook is er een kasseienstrook: 150 meter lang met een stijgingspercentage van 15 procent.