Bevrijdingsfestival Overijssel in 2022.
Bevrijdingsfestival Overijssel in 2022. Foto: Pedro Sluiter

Nationale Viering Bevrijding

ZWOLLE - Overijssel is dit jaar de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. De Nationale Viering start met een inhoudelijk programma in de Dominicanenkerk aan de Assendorperstraat in Zwolle. Daarna verzorgt voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy in het nabijgelegen provinciehuis, aan de Luttenbergstraat, de 5 mei-lezing.

Aansluitend ontsteekt minister-president Mark Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Overijssel in Park de Wezenlanden in Zwolle.Voor de verplaatsing van het provinciehuis naar het Podium Hanzestrohm zal minister-president Rutte gebruik maken van volledig duurzame fietsen, ontwikkeld door (oud-)studenten van Windesheim.
Hij doet dit samen met Ambassadeur van de Vrijheid Froukje en de Oekraïense zangeres Roxolana. Dit is het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals in het land. Tabitha, MEAU en Froukje verzorgen als Ambassadeurs van de Vrijheid verschillende optredens op de festivals.
Bevrijdingsfestival Overijssel brengt de viering van vrijheid op speelse manier onder de aandacht door middel van muziek en andere culturele activiteiten. Onder andere Bökkers, DI-RECT, Son Mieux, Froukje, Tabitha en S10 zullen op 5 mei hun opwachting maken tijdens het gratis toegankelijke festival. Met acht area's, meer dan vijftig acts en jaarlijks zo'n 130.000 bezoekers is het het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland.