Afbeelding
Foto: Erik DriessenO

Voor Olympia'28 blijft het bibberen tot het einde na tegenvallend gelijkspel in Hardenberg

(door Erik Driessen)

HARDENBERG – De clubgrensrechter van Hardenberg ’85 is na afloop van het duel tegen Olympia’28 de gebeten hond. Volgens de Hasselters vlagt de man ten onrechte de mogelijk winnende treffer van Jeffrey van de Belt af. Als de in de rust gewisselde Valery Leusink daarover verhaal wil halen, krijgt hij een stevige duw van de grensrechter.

Het opstootje is na het nodige duw- en trekwerk snel ten einde, maar de emoties blijven nog lang hangen rondom het kunstgras in Hardenberg. “We worden elke week genaaid…”, roept een speler in de dug-out. Anderen schelden of schoppen tegen een reclamebord. “De emoties na een wedstrijd he…”, glimlacht assistent-trainer Ruud Scheper.

En dan ook nog een wedstrijd waarin de belangen groot zijn. Hardenberg ’85 zou met een overwinning nog aan degradatie kunnen ontsnappen, Olympia’28 kan de punten ook meer dan goed gebruiken om nacompetitie te ontlopen. De Hasselters beginnen in ieder geval goed. Na acht minuten kopt Jeffrey van de Belt een puntgave voorzet knap binnen.

Daarna blijft Olympia’28 de bovenliggende partij, maar scoren blijkt zeker drie keer teveel moeite. Als Olympia achterin aan het knoeien gaat, ligt de bal na 37 minuten ineens aan de andere kant in het net. Daarna moet keeper Dorland twee keer erger voorkomen. “Zit toch niet te donderstralen daar achterin”, roept een supporter uit Hasselt wanhopig.

Na rust heeft Olympia’28 het spel weer beter onder controle. Hardenberg trekt zich nog verder terug en gelooft het aanvallen wel. Daardoor rolt Olympia in de schaduw van de Vechtdallijn aanval op aanval uit, maar scoren blijkt lastig.

Buitenspel

En dan volgen de 80e en 81e minuut waarover na afloop lang wordt nagepraat. Eerst vindt de scheidsrechter dat Dorland bij een uittrap buiten de zestienmeter komt. De vrije trap levert niets op voor Hardenberg. Nog geen dertig seconden later krijgt Olympia’28 een zelfde soort buitenkansje. De doelman pareert de vrije trap van Snijder, waarna Van de Belt simpel binnen knikt. Maar waar in het profvoetbal de VAR nog wel eens roet in het eten wil gooien, heeft in het lagere amateurvoetbal de grensrechter die rol. En dus gaat er weer eens een vlag omhoog. “Absoluut geen buitenspel, dat kon ik zelfs zien…”, zegt trainer Hans Roeland als de gemoederen wat zijn bedaard. Hij is ‘teleurgesteld’. “Natuurlijk, je hoopt dat je in deze wedstrijden drie punten pakt. Dat had ook gemoeten. We krijgen kans op kans, maar vergeten de beslissende te maken. Verder hadden we de wedstrijd volgens mij volledig onder controle.”

Als de andere uitslagen uit de derde klasse binnen zijn, wordt het nog duidelijker dat Olympia’28 zichzelf ernstig tekort heeft gedaan. De ploeg mag dan zevende blijven staan, maar van een voorsprong op de andere ploegen die nacompetitie willen ontlopen is niet of nauwelijks sprake. Bovendien heeft een aantal teams nog een wedstrijd minder gespeeld dan Olympia’28.

Bibberen

En dus is het uitduel tegen SC Lutten over twee weken het zoveelste cruciale duel voor de Hasselters. Daarna speelt Olympia'28 nog uit bij Dieze West. Voordeel kan zijn dat de Zwollenaren lijken afgehaakt in de titelstrijd en wellicht wat minder belang hebben bij de punten. "Het blijft bibberen tot het einde, dat is wel zeker", klinkt het nog een keer uit het kringetje van de technische staf.