Egbert Withaar in zijn oefenschuurtje, met zijn prijzen.
Egbert Withaar in zijn oefenschuurtje, met zijn prijzen. Foto: Nick Hoekman

Darttalent Egbert Withaar (11) gooit hoge ogen met zijn pijlen

(door Nick Hoekman)

GENEMUIDEN - Ondanks zijn jonge leeftijd, veegt de kleine Withaar tegenstanders van het bord die soms twee of drie keer zo oud zijn. Zijn favoriete darter? Raymond van Barneveld. "Die voelt zich echt als een kind, dat vind ik mooi om te zien." Zijn favoriete dubbel? "Tops."

In de sportwereld zie je vaak gebeuren dat het kind uiteindelijk de sport van een van zijn of haar ouders gaat beoefenen. In het gezin Withaar is dit het tegenovergestelde. Vader Edwin (49) is zelf ook maar gaan darten. "Ik was toch al bij de dartclub wanneer Egbert daar aan het gooien is, dan kan ik net zo goed zelf ook meedoen."

En dat is nog niet zo gek lang, want zoon Egbert werpt nog maar een klein jaartje met pijlen. Een potje darts op televisie trok zijn aandacht. “Dat leek me ook wel leuk om te doen. Toen hebben we een dartbord bij de Action gekocht en opgehangen in de schuur en hebben we een paar pijlen gehaald bij de Intertoys, toen ben ik gewoon begonnen.” De jonge telg zuigt alles wat er online te vinden is over darten op als een spons. “Ik kijk wel heel veel darten. Gewoon, omdat ik het leuk vind om te zien. Op Viaplay, maar ook via Youtube.” In de tussentijd gooit hij in de schuur zijn pijltjes. Alleen, of in een wedstrijdje met zijn vader. Die vervolgens aangeeft dat hij in het begin nog wel eens won, maar dat dat tegenwoordig steeds lastiger wordt. 

Aardbeving

Een koppeltoernooi met Herwin Oostwoud bij de Dartclub in Genemuiden bracht zijn zowel prille als toch al aardige dartcarrière in een stroomversnelling. “Toen gooide ik in de halve finale meteen 25 uit. Elf en dubbel zeven.” Op het Instagram account van de Genemuider dartvereniging, is een filmpje te zien waarop dit moment is vastgelegd. Of er op de schaal van richter vlak na de laatste pijl een kleine lokale aardbeving heeft plaatsgevonden, is niet bekend. Maar gezien (en horende) het gejuich en gehos in de Rank, zou het niet eens zo heel gek zijn. De finale werd vervolgens verloren, maar het dartbloed stroomt vanaf dan nog harder door de aderen van de kleine Withaar. 

Een lidmaatschap bij diezelfde vereniging kan dan ook eigenlijk niet uitblijven. Toch? “Ze wilden eigenlijk nog niet dat ik lid zou worden, omdat ik in het begin nog niet zo goed tegen mijn verlies kon. Maar dat heb ik inmiddels onder controle”, spreekt het darttallentje schuldbewust. “Eigenlijk hanteren ze een leeftijdsgrens van 16. Maar ze geven zelf ook wel aan dat ze eigenlijk niet meer om hem heen kunnen. En ook door wedstrijden te spelen, al is het zoals nu in de onderlinge competitie, word je alleen maar beter”, voegt vader Edwin toe.

Sindsdien struinen de twee toernooien af. Niet onverdienstelijk ook, zo werd er onlangs nog ‘even' een aspiranten wedstrijd van de NDB in Wijchen gewonnen en werd op eenzelfde toernooi in Friesland de derde plek behaald. Niet gek voor iemand die sport nog maar één jaar beoefend. Waar dit gaat eindigen? Withaar Jr heeft wel een droomwens. "PDC World Darts Championship."