Martin Mans achter het orgel.
Martin Mans achter het orgel. Foto: Timphoto

Martins Mans improviseert op orgel Grote of Stephanuskerk in Hasselt

HASSELT - Organist Martin Mans geeft zaterdag 3 juni om 20.00 uur een concert in de Grote of Stephanuskerk aan de Markt 10 in Hasselt. Hij speelt een reeks improvisaties van geestelijke liederen en klassieke thema’s.

Op het programma staan onder andere Psalm 100, Psalm 56 en Psalm 47. Hij speelt ook een pleidooi voor Afrika van zijn cd 'Plea for Africa'. Zijn buitenlandse reizen zijn vaak een inspiratiebron geweest voor het verbeelden van nieuwe thema's in orgelklanken.
Van klassieke thema's speelt Mans bijvoorbeeld een improvisatie over De Slag bij Waterloo. De muziek verbeeldt in etappes de strijd van de naderende troepen. Bij enkele liederen is samenzang waarmee de luisteraar betrokken wordt bij het concert.
Al decennialang geeft Martin Mans orgelconcerten in de Grote Kerk van Hasselt. Hij is sinds 1995 vaste organist aan de Breepleinkerk in Rotterdam. Hij voerde destijds jaarlijks een tour langs monumentale orgels uit en deed daarbij ieder jaar de Grote Kerk in Hasselt aan. Hij was zo van het orgel gecharmeerd dat hij er diverse cd's heeft opgenomen. Deze zijn tijdens het concert verkrijgbaar. In 2010 ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zijn muzikale verdiensten.
Naast zijn liefde voor het orgel is hij een gepassioneerd dirigent. Hij heeft twee grote, Nederlandse mannenkoren onder zijn hoede waar hij al meer dan 25 jaar dirigent van is. Daarnaast dirigeert hij het Canadese mannenkoor Libertas. Dat koor zetelt in Ontario onder de rook van Toronto.
Kaarten kosten 12,50 euro, reserveren kan op www.koopjekaartje.nl