Platenhoezen

(door Jan Blei)

Zondag bezochten we, in het Groninger museum, de overzichtstentoonstelling van de legendarische Londense ontwerpstudio Hipgnosis. De studio, in hartje Londen, werd in 1967 opgericht door twee jonge grafische ontwerpers: Aubrey Powell en Storm Thorgerson. Peter Christofferson schoof in 1974 bij het duo aan.
Jarenlang was Hipgnosis de toonaangevende ontwerpstudio voor bands en muzikanten als Genesis, Pink Floyd, 10 CC, Peter Gabriel, Pretty Things, Rolling Stones, Led Zeppelin, Paul McCartney, Syd Barrett e.a. Een magnifiek vormgegeven feest van herkenning voor deze sixties adept; kadootje voor m'n verjaardag, van de meiden plus aanhang. Stel je voor: een volledig ingerichte zaal met ‘Dark Side Of The Moon' attributen, foto's, parafernalia en zaal brede kunstwerken. Perfect uitgelicht, met bankje in de midden voor meditatief ingestelde geesten, die de atmosfeer van die dagen nog een keertje diep naar binnen willen snuiven. Terug gekatapulteerd naar 1967, ‘Summer Of Love'; ik raak niet uitgekeken.
Levensgrote stukken van Pink Floyd; met ‘Wish You Were Here', ‘Animals', ‘Atom Heart Mother', ‘Meddle', ‘Saucer of Secrets' en ‘Dark Side of the Moon'. Ikonische prenten, die vergeten herinneringen naar boven halen van een tijd die een halve eeuw achter ons ligt, maar nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. Verderop het werk van 10 CC en Genesis. Peter Gabriel is nadrukkelijk aanwezig met z'n solowerk, schreef ook het voorwoord voor de overzichtsuitgave van Hipgnosis, die ik naderhand in de museumwinkel scoor. Laatste exemplaar, ik heb geluk. Een indrukwekkende uitgave, luxe vormgegeven, en een must voor dit koopzieke ventje die z'n hart nog altijd aan het verleden weet te verliezen. Zoveel moois, zoveel creativiteit, zoveel herinneringen.
Wie kent het niet; de laatste plaat van je favoriete band aangeschaft, naald naar de groef, geluid op oorverdovend, en vervolgens neerzakken in de stoel met de hoes in handen. Kijken en luisteren, dromen van opwindende dingen en genieten. Hoe vang je de atmosfeer van de sixties? Zo dus: Hipgnosis is een tijdmachine.
Via Amazon kijken we deze week naar ‘Daisy Jones and the Six', een muzikale serie in tien delen over een band in de jaren zestig. Beetje geïnspireerd op de geschiedenis van Fleetwood Mac. Bandperikelen, drugs, drank, liefde, het grote succes, onderlinge botsingen, en de onherroepelijke neergang.
Een opwindende serie die perfect aansluit bij de Hipgnosis experience in het Grunninger museum. We zijn vier afleveringen gevorderd, maar ervaren ‘Daisy’ nu al als een absolute hit. Mooie week dus, en dat in een periode van het jaar die ons na aan het hart ligt, waarin we veel levensgeluk ervaren.
Koningsdag, dodenherdenking, bevrijdingsfeest, voorjaar met fijne temperaturen, het vooruitzicht van de zomer, en al het goede dat het leven te bieden heeft.
Enjoy: vier het leven!