Veilig internetten

ZWARTEWATERLAND - Bibliotheek Zwartewaterland houdt in mei gratis workshops veilig online bankieren. De deelnemers leren fraude te voorkomen, zoals phishing.

De gratis toegankelijke workshop wordt vrijdag 12 mei gegeven in Bibliotheek Genemuiden aan het Havenplein 1 en op woensdag 24 mei in Bibliotheek Hasselt aan de Dr. H.A.W. van der Vechtlaan 34. 

De deelnemers aan de workshop leren hoe ze internetcriminelen te slim af zijn. Volgens cijfers van het CBS waren in 2019 met name identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude en hacken veelvoorkomende cybercrime delicten. Ook skimming en phishing komen geregeld voor in Nederland. Phising is het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. De workshop is bedoeld voor iedereen die zich hiertegen wil weren.
Het is niet altijd duidelijk of mensen te maken hebben met internetcriminelen. Zij kunnen zich voordoen als medewerker van een bank en om codes of persoonlijke informatie vragen. Tijdens de workshop wordt ingegaan op welke gegevens je in welke situatie kunt delen. En wanneer je een website, e-mail of ander bericht moet wantrouwen. Tijdens de interactieve workshop wordt geleerd hoe je internetcriminaliteit herkent aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Zo krijgen de deelnemers onder meer te zien hoe cybercriminelen proberen uw DigiD-code, pincode of andere inloggegevens te ontfutselen.
De Bibliotheek organiseert deze workshop in samenwerking met de Regiobank.
De workshop in Genemuiden begint om 18.45 uur en duurt tot 20.00 uur en de workshop in Hasselt is van 10.00 tot 11.15 uur. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.bibliotheekzwartewaterland.nl/agenda of neem rechtstreeks contact met Bibliotheek Genemuiden, 038 - 385 53 71 of genemuiden@bibliotheekzwartewaterland.nl. Voor Bibliotheek Hasselt, 038 - 477 17 16 of hasselt@bibliotheekzwartewaterland.nl