Afbeelding
Foto: Henk Boudewijns

Geurwandeling door Hasselt om geschiedenis te ontdekken

Algemeen

HASSELT - Nivon Zwolle houdt op zaterdag 20 mei een geurwandeling, die plaatsvindt in Hasselt. Hierbij treedt de historicus Girbe Buist uit Zwolle op als gids. Deze wandeling is ook toegankelijk voor niet-leden van het Nivon

Door het lopen van deze geurroute en het ruiken aan kruiden en bloemenextracten ontdekken de deelnemers een stukje geschiedenis van Hanzestad Hasselt. De deelnemers maken tijdens de route kennis met de historische geuren van Hasselt zoals hop (bierbrouwerij), buskruit (daarmee werd geschoten), wierrook (kerk), touw(scheepsbouw), hooi (hooiperserij), schelpenkalk (kalkbranderij) en meer. De wandeling staat beschreven in een gedetailleerde gids met een routekaart en geurzakjes. “Een bijzondere manier waarmee jong en oud door middel van geuren de geschiedenis van Hanzestad Hasselt beleven”, aldus Nivon.

De geurroute is ontwikkeld door kunstenares Sanne Vaassen uit Maastricht en historicus Girbe Buist uit Zwolle in opdracht van de gemeente voor het Hanzejaar 2023. De geurroute is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente en de provincie. 

Deelname aan de geurwandeling kost 5 euro (inclusief een routeboekje met geurzakjes, dat mensen mogen houden). De wandeling start om 13.30 bij het Toeristisch Informatiepunt in Hasselt (oude raadhuis) en duurt 1 ½ uur. Men kan zich van te voren opgeven bij Girbe Buist buistg@ziggo.nl of 06-51085948.

Enrico Kolk