Afbeelding
Foto: Gerrit Slurink

Molendag met prachtig weer trekt veel publiek

Algemeen

HASSELT - Over de animo viel zaterdag zeker niet te klagen. Onder een stralende hemel vond bij de Zwaluw de jaarlijkse molendag plaats. Een dag met volop activiteiten, zo vlak naast de pas heropende Stenendijk.

Al van een afstandje waren diverse geuren te ruiken, zoals die van de mobiele rookton van zalmrokerij Proefvis uit Zwartsluis. Bezoekers van de molendag konden daar genieten van ambachtelijk gerookte zalm en paling. Ook waren er pannenkoeken te verkrijgen.

Op het plein van de molen stonden, zoals gebruikelijk, diverse kraampjes en in de molen was er voor kinderen de mogelijkheid om onder begeleiding van Jan Haverkate zelf een boekje maken. 

Ook op het plein: het jeugdorkest van Irene. Dat gaf een concert waarbij bij sommige nummers kinderen uit het publiek mee mochten doen. 

Al die ingrediënten zorgden voor veel gezelligheid en trokken dan ook veel publiek. “Maar waar het op Molendag natuurlijk vooral om gaat, zijn de rondleidingen die de molenaars geven. Na twee jaar vrijwel alleen de molen draaiende te hebben gehouden, verheugen de molenaars zich er weer op de bezoekers te mogen ontvangen en te vertellen over hun molen: de Zwaluw”, kondigden vrijwilligers vooraf al aan in een persbericht. Dit jaar overtroffen de molenaars de rondleidingen en gaven ze zelfs les. 

Zo leerden mensen de vang lichten, de wieken opzeilen, het luiwerk bedienen en de windkracht bepalen. “Niet voor niets duurt de opleiding voor molenaar twee jaar en moet je 150 draaiuren maken, vergelijkbaar met de vlieguren in de luchtvaart. Een mooie kans om op molendag kennis te maken met het molenaarsvak.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Enrico Kolk