Met zo'n 25.000 tot 30.000 verwachte bezoekers kan Zwartsluis rekenen op een druk Hemelvaartsweekend. Dat begint eigenlijk woensdag (vandaag) al, als de eerste schepen vanaf 14.00 uur Zwartsluis binnenvaren.

Bij de organisatoren verhoogt dat de feestvreugde, geeft Moeken aan. "Het is ook tijdens de voorbereidingen leuk, maar het plezier wordt wel meer nu het dichterbij komt." Met zes bestuursleden en nog zo'n vier vrijwilligers is het dan ook een hele klus om alles te organiseren. "We beginnen in september al."

Donderdagmorgen om 11.00 uur vindt de officiële opening plaats door burgemeester Eddy Bilder. Hij krijgt muzikale ondersteuning van muziekvereniging Voorwaarts, die ‘s middags een concert geeft.

De opening is aan de Handelskade vanaf de botter ZS13. Dat schip heeft een prominente plaats in het programma. Zo zijn er donderdag en vrijdag rondvaarten mee en vindt de afsluitende openluchtkerkdienst, zondagmorgen, plaats vanaf de botter. "De schepen worden welkom geheten door de Zwartsluizer Botter ZS13, onze eigen trots en nationaal Varend Monument, de oudste nog varende botter van Nederland", kondigt de speciale ZoZ-krant aan.

Nieuw in het programma is dit jaar de vrijdag. Het shantykorenfestival is verdwenen en maakt plaats voor allerlei kinderprogramma's. Zo is er een kinderrommelmarkt, kinderboekenverkoop, kinderspeurtocht en een kidsmiddag. 

Ondertussen liggen er dan zo'n dertig zeilscheepjes aan de Handelskade, wat veel gezelligheid en plezier belooft. "Wat ik altijd hoor is dat mensen laaiend enthousiast zijn", vertelt Schurink. Met drie dagen volop vertier en zondagmorgen een openluchtkerkdienst is er voor ieder wat wils. "En het is altijd gezellig."

Programma

Het complete programma van Zwartsluis onder Zeil is te vinden op de website van het evenement: zwartsluisonderzeil.com.