d'Olde Veste krijgt Sportclub op de knieën.
d'Olde Veste krijgt Sportclub op de knieën. Foto: Helmich Lubberts

Verloren bekerfinale geeft Sportclub veel stof tot nadenken

(door Erik Driessen)

GENEMUIDEN – Sportclub Genemuiden lijkt verre van klaar voor de aanstaande nacompetitie. Degradatiekandidaat d’Olde Veste gaf de groen-witten in de bekerfinale van afgelopen woensdag in ieder geval bergen vol huiswerk mee. Een slap Sportclub gaf niet thuis en liet de Steenwijkers de beker meenemen. Pas in de slotfase leek de ploeg het belang van de finale in te zien.

“We kregen geen voet aan de trappers”, zei aanvaller Rens van Benthem treffend na afloop. D’ Olde Veste was vanaf het begin feller en voetbalde ook beter. Genemuiden kwam voor rust tot nul uitgespeelde kansen en gaf aan de andere kant de twee goals makkelijk weg. Doelman Streutker gaat onder een bal door en Van Benthem geeft op het middenveld een bal door de midden: en dan is het zomaar 0-2. Tot grote vreugde van de Steenwijker aanhang, die de hele wedstrijd overigens zorgde voor meer vuurwerk langs de lijn dan op het veld zichtbaar was. Want het spelniveau bleef sterk achter bij de sfeer op De Wetering.

Geen raad

Na rust kreeg Martijn Eenkhoorn direct een aardige mogelijkheid, maar daarmee was de dadendrang van Sportclub meteen weer geblust. Genemuiden wist zich geen raad met de misschien wel onverwachte achterstand. De aanvallers zaten niet in de wedstrijd en kregen bovendien nauwelijks aanvoer vanuit het inspiratieloze middenveld. Het machteloze Genemuiden kon niet meer bedenken dan Jens Jurn Streutker naar de spits dirigeren, waar hij later ook nog gezelschap kreeg van de lange invaller Rick Doorn.

Pompen

Dat zorgde eindelijk voor wat onrust in de tot dan solide Steenwijker verdediging. Toen Streutker na 80 minuten een voorzet van Martijn Eenkhoorn tot de 1-2 promoveerde, leek er toch nog van alles mogelijk. Sportclub bleef ballen in de zestien pompen en stuurde alles en iedereen, inclusief doelman Streutker, naar voren. Dat leidde tot veel dreiging, maar eigenlijk nauwelijks tot kansen. Ook in de acht minuten blessuretijd kwam de gelijkmaker nooit serieus in zicht.

En dus bleef Sportclub Genemuiden op een voor Steenwijkers historische avond aangeslagen achter. In een prachtige ambiance maakte de ploeg geen moment aanspraak op de bekeroverwinning. Woorden als pijnlijk klonken na afloop. Voor een club met de ambities van Sportclub Genemuiden lijkt dat het juiste woord. Het debacle biedt bovendien weinig hoop voor de nacompetitie waarin de groen-witten zo graag naar de derde divisie willen promoveren. Ook trainer Van der Weij moest bekennen dat het lijkt alsof Genemuiden moeilijk met spanning kan omgaan. In wedstrijden waarin het er om gaat halen veel spelers vaak niet hun niveau. En dat zal toch moeten als Sportclub Genemuiden überhaupt wat in de felbegeerde derde divisie te zoeken wil hebben. Al wacht het elftal in de zomer wel een forse, en gezien de bekerfinale broodnodige, revisie. Dit Genemuiden kan die nieuwe impulsen goed gebruiken.